Artikkelit - MuutaSisällys:

Mielipidekirjoitukset
- Keppihevoset ja motoriikka
- Ratsastus
Lehtileikkeet
- Artikkeleita netissä
- Televisiossa
_____________________________________________________________________

Mielipiteet:

Keppihevoset ja motoriikka
Kärsin motoriikka- ja tasapaino- ongelmista, ja olenkin miettinyt jo vuosia onko keppihevosharrastus sittenkään sopiva minulle. En pysty menemään esteitä kepparilla, enkä välttämättä tekemään niitä itse. Tallin rakentamisessa saattaa myös olla vaikeuksia hienomotoristen ongelmien takia. Käsityönopettajani ratkaisi ongelman puolestani: Ei hevosista tai tallista tarvitse tulla täydellisiä, ja aina voi pyytää apua. Tämä tapahtui siis pari vuotta sitten. Nyt, kesällä 2013, aloitan keppihevosharrastuksen uudestaan päättäväisin mielin, ja kaksi keppistelijäkaveriani voivat aina vastailla kysymyksiini ja keksiä tekemistä motoriikkavikaiselle keppihevosratsastajalle. Kutsunkin nyt tässä artikkelissa kaikkia Suomen keppihevosharrastajia, joilla on ongelmia hienomotoriikan tai tasapainon kanssa, yrittämään rohkeasti vaikeitakin asioita kepparilla. Vaikka ei voisikaan mennä esteitä, on paljon muita vaihtoehtoja: Western, matkaratsastus, kouluratsastus, maastoratsastus tarpeeksi helpoilla poluilla, laukkaratsastus, ravit... lista on loputon. Ja jos joku kaipaa asiantuntijan apua näissä asioissa niin minut tavoittaa Suomen Keppihevosfoorumilta ja sähköpostitse.
Onnellisia ratsastustunteja kaikille toivottelee Shaamangirl ja muu Kultalehdon tallin väki.
© Shaamangirl

Ratsastus
Keppihevosella ratsastaminen – leikkiä vai ei?
Jokainen käsittää keppihevostelun eri tavalla, mutta on kuitenkin tärkeää ottaa myös huomioon että keppihevoset eivät ole mitään leluja vaan ihan kunnollisia eläimiä jotka sinä olet tehnyt ja nyt sitä hoivaat ja ratsastat. Ei ratsastaminen ole oikeaa jos vain heittelet sitä minne sattuu ja laukkailet sen kanssa pientä ympyrää ja huudat: Laukkaa heppa laukkaa! Kannattaa ottaa huomioon myös oikealla hevosen ratsastus keppihevosten suhteen.
Ratsastus ei ole pelkkää laukkaamista päättömästi Se ei ole oikein, että juoksentelet vain pientä kehää hevosen kanssa. Laukkaat etkä muuta tee. On otettava huomioon että hevonen tarvitsee myös käynti-, ravi ja muita siirtymisiä ja tehtäviä. Ei hevonen siitä parane jos vain laukkaat sen kanssa ja hypit esteitä hullun lailla. On siis tärkeää treenata itseään, kuin myös hevosta. Laukalla se ei ainakaan parane. Ratsastuksessa on tärkeää saada hevonen hallintaan ja kuuntelemaan apuja oikein. Vaikka keppihevosella se onkin mielikuvitelmaa, mutta silti on muistettava miten oikea hevonen voi käyttäytyä. Jokainen hevonen ei ole automaatti ja haasteita löytyy aina. Keppihevosta ei kuitenkaan voi ihan aidoksi hevoseksi kuvitella eikä sille voi antaa minkäänlaisia pohkeita tai sitten ei voi kääntää sen päätä, eli asettaa sitä. Mutta aina voi mielessään kuvitella sen. Kannattaa harjoitella hevosta tekemällä siirtymisiä ja muita harjoituksia, esim. pohkeenväistöä, joka harjoittaa liikkeitä hevosella mainiosti. Keppihevosella on hankalaa tehdä kaiken maailman kummallisia esityksiä, koska me omistamme vain kaksi jalkaa. Mutta jokainen omalla tavallaan kaiken ajattelee. Omat ajatukset ja mietteet ovat vahvin puoli keppihevosen ratsastamisessa. Kannattaa keskittyä tekemään hevosen kanssa jotain mielenkiintoista, eikä vain laukkailla. Ei kuitenkaan hevonen jaksa laukata jatkuvasti ja se tarvitsee muutakin opastusta kuin vain laukkaamista.
Esteet ovat vahvin puoli ja koulu jää vähiin – ei näin!
Pitää myös muistaa, että koulukin kuuluu yhtä paljon keppihevosteluun kuin pelkkä esteiden hyppiminen. Monihan on sanonut että esteiden hyppääminen miellyttää paljon paremmin ja se on hauskaa, mutta hevoselle se on tärkeää myös mennä hieman koulua, jossa saa hevosen taipumaan ja kuuntelemaan apuja. Esteitä on paljon yksinkertaisempi mennä ja aina voi estettä halutessaan korottaa. Yleensä ollaan päädytty siihen tulokseen että rakennetaan esterata tai pari estettä kentälle ja sitten vain aletaan hyppäämään esteitä, ilman minkäänlaista alkuverryttelyä. Esteet ovat niinkin kiva asia, että on pakko heti päästä hyppimään esteitä, mutta hevoseen on ensin saata hallinta, ennen kuin mihinkään ryhdyt. Vaikka se onkin paljon vaadittu, että pitäisi ottaa alkuverryttelyt. Käyntiä mahdollisimman paljon sekä ravi on myös tärkeä ja pitää kokeilla hevosen molemmat laukat läpi että se varmasti rullaa oikein ja sitten voidaankin olla jo valmiita hyppimään niitä esteitä.
Kouluratsastus kasvattaa hevosen kuuntelevaisuutta ja myös koulua on mentävä, vaikka se onkin hyvin tylsää. Joskus kouluratsastus jää liian paljon vähiin ja tykätään mennä vain laukkaa minkä jaloistaan pääsee. Kouluratsastus on hyvää ja kehittävää puuhaa ja siinä oppii paljon uutta, muutakin kuin vain kentän ympäri juoksemista tai esteitä hypellehdessä. Muistakaamme siis myös mennä yhtä paljon koulua kuin esteitäkin. Koulua pitäisi lisätä enemmän kuin esteiden hyppäämistä. Koulussa pystyy hallitsemaan enemmän hevostaan ja keskittymään todelliseen olemukseen siitä miten ratsastaa. Kouluratsastuksessa on hyvä harjoittaa askeliaan. Huomattavasti kouluratsastuksessa pystyy tekemään paljon enemmän asioita kuin esteratsastuksessa.
Ratsastus yleisesti – niin mutta miten?
Ratsastus keppihevosella on tärkeää. Parasta on aina liikuttaa hevostaan silloin kun on mahdollista. Hevonen tarvitsee liikuntaa silloin tällöin ja se oppii uusia asioita, jos sen kanssa jaksaa vain harjoitella. Keppihevosen kanssa on melko hankalaa tehdä kaikkea, mutta jokaiseen pystyy jos jaksaa painostaa ja keskittyä siihen. Ei se kuitenkaan ole sellaista että mennään selkään, hypätään yksi este ja laukkaillaan sitten mielin määrin. Kannattaa aina siis harkita ohjelmansa tarkkaan ja noudattaa omia ohjelmiaan tunneilla tai ihan milloin vain, kun hevostaan treenaa. Keppihevonen ei ole oikea, mutta aina niin voi kuvitella sekä myös voi kuvitella, ettei se jaksa jatkuvasti laukata tai ei jaksa jatkuvasti vain hyppiä esteitä. Oli sitten estehevonen tai ei, oli sitten kouluhevonen tai ei, molemmat ovat oikein hyviä ja parhaita harjoituksia hevosellesi. Ei joka kerta tarvitse mennä suuria harjoituksia kerralla. Esimerkiksi hypätä metrin esteitä vaan voi hiljalleen treenata, kuten sen kaikki jo tietääkin. Suurilla esteittä ei kannata heti lämmitellä vaan pienestä on aina hyvä aloittaa. Riippuen toki hevosestakin, mutta pienet esteet lämmittelyksi ovat oikein hyvät. Kylmilteen ei kannata alkaa hyppimään suuria esteitä, koska kohtalo voi olla sen jälkeen aika paha.
Kuitenkaan kouluratsastuksessa ei tarvitse aina mennä pohkeenväistöä, etuosakäännöksiä ja kaiken maailman kiekuroita, vaan voi pelkästään harjoitella hevosen kääntämistä ja harjoittaa sen reagoimista sinuun. Hitaasti aikki etenee hyvin. Hevoselta ei tarvitse odottaa kamalasti heti ensimmäisellä kerralla. Harjoitus tekee mestarin. Kannattaa olla aina kärsivällinen ja yrittää parhaansa, samoin myös hevosenkin on yritettävä parhaansa, jos jaksat painostaa sitä enemmän.
Rauhallisesti ja varmasti kannattaa harjoitella hevostaan, jonka myötä oppii tuntemaan hevosensa hyvin. Oli sitten hevonen minkälainen, jokainen harjoitus tekee sille hyvää. Kannattaa aina tarkistaa onko hevonen valmis sinun suunnitelmiisi, vai tahtooko se tehdä jotain muuta. Opi ymmärtämään sitä ja toivottavasti neuvot aina auttavat. Laukkailu ympäriinsä ei ole paras vaihtoehto. Parasta on siis edetä hitaasti ja tehokkaasti, mutta myös rauhallisesti.
© Mwjan

Lehtileikkeet


Artikkeleita keppihevosista netissä:
Suuri Käsityö
Yle Areenassa Haastattelu, Yle
Keppihevosella maailman kartalle, Yle
Teko-ohjeet, Yle
Haastattelu, Yle
Haastattelu "nettistalleista, yle
Haastattelu, yle
Haastattelu, yle
Raumalainen
Kepperikisat Kirkkonummella
Lahjakas (Ei-harrastajan tekemiä myyntihevosia.)


Televisiossa:
Hevostähdet (Löytyy yle Areenasta)
Kepparitalli, PikkuKakkonen (Löytyy yle Areenasta)

Kiitokset artikkeleiden keruusta Sigitiukselle, Iidulle ja Mwjanille! Jos joku kokee sisällön rikkovan hänen oikeuksiaan, ottakaa yhteys ylläpitoon. Pyrimme laittamaan linkit vasta, kun lehti ei ole enää myynnissä.
Ylös

Kuvat © Powerpolle