"Vaikk' puhdasta kultaa sydän ois
se kuitenkin uupuu ja sammuu pois"

Sannin Willatar menehtyi iltapäivällä 24.07.2012
Lepää rauhassa, kaipaamme sinua!

Sannin Willatar

virallinen nimi Sannin Willatar rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeus rautias, 157 cm syntymäaika 11.10.2008, 25 vuotta
rekisterinumero VH05-018-1538 painotus, koulutustaso kouluratsastus, vaativa A
kasvattaja Cecilié Stud omistaja Niina (VRL-08709)

Vilja täytti 4 vuotta 11.01.2011 ja 6 vuotta 11.03.2011

 • Jälkeläisluokka C myönnetty 6/2012
 • SLA II 15.05.2012 (14 + 19 + 12 + 20 + 20 = 85 p.)
  1. Ok tyypit ja leimat (4p.)
  2. Hyvä pää, ohut kaula ja ok lavat (3p.)
  3. Pitkä runko, hieman lihaksettoman oloinen. (3p.)
  4. Ok jalka-asennot (4p.)
  Isän osoite ei toiminut
 • KRJ II 15.01.2012 (17 (5+6+6) - 41 - 20 - 10 - 8 = 96 p.)
  Isän sivut eivät toimineet arvosteltaessa.
 • YLA 2 31.01.2012 (27 + 28 + 40 + 35 = 130p.)
II-palkinto rotunäyttelyssä 05.01.2012 (tuom. Ansku)
II-palkinto rotunäyttelyssä 05.02.2012 (tuom. Ansku)

Vilja - kuuliainen kumipallo

Viljan pelastin kasvattajaltaan tämän lopettaessa tallinsa. Mielestäni oli suorastaan pakko napata mukaani yksi Cessiläinen, ja valinta oli vaikea - mikä olikaan liian vanha, mikä ei muuten vain tuntunut sopivan Malsamon värikkääseen hevoskaartiin. Loppujen lopuksi jälkellä oli vain kaksi vaihtoehtoa, joista sitten valitsin Viljan. Nelivuotiaana hankkimallani tammalla on upean punertava väritys, kaunis merkki päässä sekä ennen kaikkea upea, hurmaava luonne! Tammaa hankkiessani pääsin jo koeratsastamaan neidin, ja siltä istumalta valinta alkoi olla selvä, sillä mikään ei voita hetkeä Viljan satulassa. Tamman pehmeät liikkeet, herkkä tuntuma ja kuuliaisuus vievät mennessään. Kyllä neidin kasvattaja teki hyvää työtä kouluttaessaan Viljan ratsuksi, ja se vaiva varmisti tamman pääsyn tähän talliin.

Kun Viljaa menee tervehtimään, saa vastaansa iloisen ja lempeän hevosen. Tamma ei pane vastaan, kun sen ottaa kiinni niin karsinasta kuin tarhastakaan tai laitumelta, vaan suorastaan tarjoaa itseään ihmiselle. Vieraitakaan kohtaan Vilja ei näytä tuntevan minkäänlaista varautuneisuutta, positiivinen neiti kun on. Ja anteeksiantavainen. Tamman luokse voi hyvillä mielin päästää vaikka pikkulapsen nättiä hevosta katsomaan, ei tarvitse pelätä äkkiliikkeidenkään puolesta sillä niitä ei varma Viljamme pelkää, suomenhevonen kun on. Useimmiten neiti onkin lasten suosikki, edes sen suuri koko ei pelota ketään kun vastapainona on tammamainen lempeys.

Hoitaessa Vilja seisoskelee rauhallisesti paikoillaan vailla huolen häivää, vatsanalusellekaan ei neiti erityisen herkkä ole. Kaviot tamma nostaa helposti ja kannattelee ne varsin mielellään itsekin, eikä rojahda hoitajan päälle koko painollaan ja odota, että tämä vielä jaksaisi. Satulan saa selkään ja suitset päähän ilman sen kummempia ongelmia, kuolaimet Vilja ottaa vastaan mielellään - hieman tosin pitää aina päästellä perhosia vatsasta ensin... Taluttaessa Vilja seuraa ihmistä rauhallisesti ja ehkä hieman korvat hörössä, rohkeasti ja uteliaana kohti uusia seikkailuja! Eläinlääkärinkin Vilja ottaa vastaan varsin mielellään, anteeksiantavainen luonne takaa, ettei vanhoja muistella pahalla. Kengittäjääkään kohtaan ei sen kummemmin irvistellä.

Kun tallusellaan kohti kenttää tai maneesia, nostaa Vilja pään yläs ja höristää korviaan entisestään; nyt päästään töihin. Ratsastaessa Vilja on mukava ja herkkä, sillä on upeat askellajit istua ja muutenkin ihanan taipuisa olemus. Kumipallomainen, suorastaan. Taivutusten kanssa meillä ei koskaan ole ollut minkäänlaista ongelmaa, aina on hevonen ja jalat siirtyneet sinne minne halutaan. Vilja on aina ratsastuskerran alusta asti täysillä mukana meiningissä ja haluaa toteuttaa ratsastajansa toiveet hinnalla millä hyvänsä, mutta jos annetut avut ovat liian epäselvät, neiti hämmentyy lievästi eikä uskalla tehdä mitään - oikeastaan onneksi, virheen pääsee nyt vaikka kisaradoilla korjaamaan ilman, että väliin tulee ylimääräistä sähellystä. Hypätäkin Vilja osaa tasaisen lisäksi ja varmasti neidistä pystyisi estehevosen leipomaan, mutta kun se alkuperäinen painotuslaji eli kouluratsastus sujuu näin hyvin, eli lajinvaihdokselle ole ollut tarvetta.

Sukutaulu

     Sannin Veemeli
rt sh, 158 cm
ERJ III, YLA 2
     Sannin Verivelka
tprt sh, 158 cm
ERJ II, KRJ III, VVJ III,
YLA 2, SLA-I*, I-palkinto
     CES Taikuri
m sh, 156 cm
     Julia
rt sh, 156 cm
     Menninkäisen Tanssi
rt sh, 154 cm
     Pasianssi
sh, 165 cm
     Suhinan Tyttö
sh, 162 cm
     Sannin Wilhelmiina
prn sh, 157 cm
     Sannin Rommikola
rt sh, 158 cm
KRJ II, YLA 2, SLA-II
     Rommirusina
sh, 159 cm
KRJ III, YLA 2, esiKTK
     Mirella POP
rt sh, 157 cm
KRJ III
     Sannin Wilma
prn sh, 156 cm
KRJ II
     Fandel
tprt sh, 156 cm
KRJ II, SLA-I, YLA 3
     Meitin Pipsa
rt sh, 160 cm
KRJ III

Viljan isä, Sannin Veemeli, on kouluratsastukseen painottunut 158-senttinen ori. Rautias herra hyppää kuitenkin esteitä ratana metriin asti, koulukiemurat suoritetaan helppoon A:han. Laatuarvosteluissa tämä seurallinen hevonen on palkittu ERJ III- ja YLA 2-palkinnoilla. Rauhallisena tunnettu Veemeli saattaa kuitenkin joskus olla kuin räjähtämispisteessään keikkuva pommi.

Viljan isänisä, Sannin Verivelka, on yksi upeimpia suomenhevosia. 2006 syntynyt tummanpunarautias ori oli kansallisen tason este- ja kouluratsu. Vaativaa B:tä suorittanut ja 80-senttisiä ratoja hypännyt Viri palkittiin upeasti ERJ II-, KRJ III-, VVJ III-, YLA 2- ja SLA-I*-palkinnolla sekä I-palkinnolla huhtikuun 2008 kasvattajapäivillä - täysin pistein! Sannin Verivelka oli luonteeltaan oikea herrasmies.

Viljan isänisänisä, CES Taikuri, oli komea musta ori. 2006 tallipalossa menehtynyt herra syntyi vuonna 2005 ja kasvoi 156 sentin korkeuteen. Taikuri sai eläessään kuusi jälkeläistä, neljä oria ja kaksi tammaa. Kilpailuhistoriaakin löytyy jopa 118 startin verran, joista 22 päätyi sijoitukseen. Voittoja Taikurin tilille kertyi yhteensä seitsemän. Luonteeltaan ori oli melko ujo ja itsekseen viihtyvä.

Viljan isänisänemä, Julia, oli niin ikään 2005 syntynyt ja 2006 kuollut suomalainen. Tamma kuoli suolisolmuun aivan liian nuorena. Rautias, 156-senttinen neitokainen painottui kouluratsastukseen. Se starttasi uransa aikana 89 kertaa, joista sijoitukseen päätyi 15. Kaksi voittoakin oli plakkarissa. Luonteeltaan Julia oli oikein kiltti ja sisukas neitokainen.

Viljan isänemä, Menninkäisen Tanssi, on 2006 syntynyt rautias tamma. 154-senttinen neitokainen on yleispainotteinen ja kilpailee tasolla helppo B / 60 cm. Sillä on yhteensä 38 KRJ-, 11 ERJ-, 5 KERJ- 5 WRJ- sekä 3 VKL-sijoitusta, joten kyseessä on kuitenkin varsin monipuolinen hevonen. Luonteeltaan Tanssiksi kutsuttu tamma on varsin kiltti ja sympaattinen.

Viljan isänemänisän, Pasianssin, sekä isänemänemän, Suhinan Tytön, sivut ovat valitettavasti kadonneet. Ainoa todistettava seikka näistä hevosista on se, että niillä on yhteinen varsa nimeltä Menninkäisen Tanssi.

Viljan emä, Sannin Wilhelmiina, on punaruunikko 2007 syntynyt tamma. Vaativalle tasolle asti koulutettu kouluratsu kilpaili useammassakin lajissa menestyksekkäästi. Pelkistä KRJ:n alaisista kilpailuista kertyi 53 sijoitusta. Helmeksi kutsuttu tamma ehti saada vain yhden jälkeläisen eli Viljan, eikä se päässyt koskaan laatuarvosteluihin asti omistajansa lopettaessa hevosharrastuksensa.

Viljan emänisä, Sannin Rommikola, oli hieno, rautias oripoika. Melko suurikokoiseksi eli 158-senttiseksi jymähtänyt herra kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa vaativalla tasolla asti. Laatuarvostelumenestystäkin kertyi, sillä Rommiksi kutsuttu ori palkittiin KRJ II-, YLA 2- sekä SLA-II-palkinnoilla. Jälkeläisiä se ehti saada kaksi kappaletta - ori Sannin Sirius sekä tamma Sannin Wilhelmiina.

Viljan emänisänisä, Rommirusina, oli hieno, Wadelmalainen ori. 159-senttinen komistus oli koulupainotteinen ja kilpailikin lajissaan varsin menestyksekkäästi. Se palkittiin aikanaan KRJ III- sekä YLA 2-palkinnoilla. Ori on myös esikantakirjattu - varsinaiseen kantakirjaan asti se ei koskaan valitettavasti ehtinyt pääsemään.

Viljan emänisänemä, Mirella POP, oli rautias 157-senttinen tamma. Koulupainotteinen tamma valloitti painotuslajinsa ratoja helpon A:n tasolle asti. 2006 syntynyt Ella kilpaili hieman myös este- ja lännenratsastuksessa sekä valjakkoajossa jonkin verran menestyen. Mirella POP palkittiin KRJ III-palkinnolla, ja se ehti saada neljä jälkeläistä. luonteeltaan Ella oli harvinaisen hyväkäytöksinen.

Viljan emänemä, Sannin Wilma, oli punaruunikko kouluratsastuspainotteinen tamma. 156-senttiseksi kasvanut kaunokainen sijoittui lajissaan 47 kertaa, mutta ehti pyörähtää myös esteradoilla, valjakkoajo- sekä lännenratsastuskilpailuissa, kokeilla kenttäratsastusta ja hilpaista ohimennessään hetkisen matkaratsuna. Aika monipuolinen tapaus, siis. Wilma palkittiin KRJ II-palkinnolla, ja se sai kaksi jälkeläistä.

Viljan emänemänisä, upea suomenhevosori Fandel, oli varsin komea tapaus sekin. Koulupainotteinen hurmuri sijoittui uransa aikana 34 kertaa ja sai seitsemän jälkeläistä. Tummanpunarautias, 156-senttinen Fandel palkittiin eläessään KRJ II-, SLA-I sekä YLA 3-palkinnoin. Luonteeltaan Fantaksi kutsuttu oli oli mukava ja oikein näpsäkkä sekä varsinainen puhtausintoilija - se nimittäin rakasti vesipesua yli kaiken!

Viljan emänemänemä, Meitin Pipsa, oli isokokoinen rautias tamma. 160-senttinen kaunokainen kilpaili kouluratsastuksessa vaativalla tasolla sijoittuen yhteensä 55 kertaa. Jokunen startti löytyy myös valjakkoajosta. Pipsa-tamma oli luonteeltaan oikein näpsäkkä ja hyväntahtoinen, ja tätä ominaisuutta se onkin jättänyt jälkipolvilleen. Tammalla on kolme jälkeläistä, ja sen on palkittu KRJ III-palkinnolla.

Jälkeläiset

o. Milkan Wiljakka s. 01.12.2009 i. Heinämäen Usko Kilpailutuloksia
t. Milkan Wieno s. 31.08.2011 i. Milkan Kukereima Kilpailutuloksia
t. Milkan Wuodatus s. 17.12.2011 i. Fiktion Heinähattu KTK III, SV I
o. Milkan Woitto s. 24.12.2011 i. Milkan Kukereima SV II

Kilpailukalenteri

01. 17.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 3/30
02. 17.03.2009 kutsu KRJ vaativa A 3/30
03. 16.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 3/30
04. 18.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 4/30
05. 16.03.2009 kutsu KRJ vaativa A 5/50
06. 14.03.2009 kutsu KRJ vaativa A 5/50
07. 20.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 1/30
08. 23.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 4/30
09. 17.03.2009 kutsu KRJ vaativa A 3/50
10. 23.03.2009 kutsu KRJ helppo A 2/60
11. 18.03.2009 kutsu KRJ vaativa A 5/0
12. 14.03.2009 kutsu KRJ vaativa A 5/30
13. 01.04.2009 kutsu KRJ helppo B 4/50
14. 04.04.2009 kutsu KRJ helppo B 1/50
15. 05.04.2009 kutsu KRJ helppo A 1/50
16. 15.04.2009 kutsu KRJ-CUP vaativa A 4/422
17. 29.04.2009 kutsu KRJ vaativa A 4/30
18. 14.05.2009 kutsu KRJ vaativa B 6/50
19. 16.05.2009 kutsu KRJ vaativa B 3/50
20. 15.07.2011 Hengenvaara KRJ vaativa A 4/30
21. 23.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 5/40
22. 25.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 2/40
23. 31.07.2011 Cheval Delamer KRJ vaativa A 6/50
24. 26.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 1/19
25. 28.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 1/19
26. 30.07.2011 Hengenvaara KRJ helppo A 3/50
27. 30.07.2011 Hengenvaara KRJ helppo A 7/50
28. 29.07.2011 Dei KRJ vaativa B 2/50
29. 02.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 3/50
30. 09.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 1/50
31. 15.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 1/50
32. 29.08.2011 Sandbrook KRJ vaativa A 3/70
33. 16.09.2011 Satulinna KRJ helppo A 5/40
34. 15.09.2011 Viehättävä KRJ vaativa B 4/50
35. 09.09.2011 Bairdon KRJ vaativa A 4/30
36. 10.09.2011 Bairdon KRJ vaativa A 4/30
37. 12.09.2011 Bairdon KRJ vaativa A 5/30
38. 25.09.2011 Mörkövaara KRJ vaativa B 2/40
39. 25.09.2011 Skurvash KRJ vaativa A 2/40
40. 09.09.2011 Cheval Delamer KRJ vaativa A 2/100
41. 23.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 1/50
42. 26.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 1/50
43. 28.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 5/50
44. 06.10.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 6/50
45. 02.10.2011 Riot Ponies KRJ helppo A 1/30
46. 03.10.2011 Riot Ponies KRJ helppo A 1/30
47. 14.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ vaativa A 1/50
48. 16.10.2011 Shyalia Farm KRJ vaativa B 4/30
49. 08.10.2011 Hiprakka KRJ vaativa A 2/60
50. 24.10.2011 Fiktio KRJ vaativa B 2/50
51. 29.10.2011 Fiktio KRJ vaativa B 3/50
52. 13.10.2011 Sandbrook KRJ vaativa A 2/40
      
01. 19.03.2009 Rowea VVJ noviisi yhdistetty 1/30
02. 20.03.2009 Rowea VVJ noviisi yhdistetty 3/30
03. 22.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 2/32
04. 25.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 3/32
05. 26.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 4/32
06. 10.09.2011 Dei VVJ noviisi yhdistetty 1/30
07. 27.09.2011 Satulinna VVJ noviisi yhdistetty 1/30
08. 28.09.2011 Satulinna VVJ noviisi yhdistetty 4/30
09. 27.09.2011 Dei VVJ noviisi yhdistetty 2/30

Päiväkirja

23.01.2012
"Iik. Nyt lähti Viljan ja kumppaneiden osallistumiset YLA-tilaisuuteen! Jännitys tulee olemaan suuri loppuun saakka, en osaa arvioida palkintoja oikeastaan ollenkaan. Toki toivoisin jokaiselle ainakin nyt sitä kakkospalkintoa, ja uskonkin, että se on aivan mahdollista itse kullekin. Valmistautuminen on ollut mahdollisimman huolellista enkä keksi paljoakaan muuta, mitä olisin voinut vielä tehdä. Ei siis auta kuin odottaa ja jännittää!"

28.10.2011
"Sää oli tänään hieman sateinen, joten hevoset olivat ulkona hieman tavallista vähemmän aikaa. Osa suhtautui pieneen eroon tyynesti, osa jopa helpottuneesti, mutta muutama oli silti sitä mieltä, että sisälle en muuten ole vielä tulossa. Etenkin nuorten orien keskuudessa tämä suhtautuminen oli varsin yleistä. Tammat käyttäytyivät tahdikkaammin. Vilja oli yksi niistä, jotka eivät asialle korviaan oikein lotkauttaneet."

21.10.2011
"Vilja oli tänään tasan yhtä ihana kuin aina. Antaakseni hieman haastetta hevoselle päätin kokeilla laukanvaihtoja joka toisella askeleella. Vilja hämmentyi tehtävästä hetkeksi täysin, mutta hoksasi pian mistä oikein oli kyse. Riemulla ja ylpeydellä ei kyllä ollut rajoja, kun tamma jaksoi suorittaa niin hienosti! On tämä Vilja vain uskomattoman hieno hevonen."

20.10.2011
"Kengittäjä kävi tänään iskemässä raudat jalkaan muutamalle hevoselle. Kaikki käyttäytyivät huomattavan nätisti, yhtään vaaratilannetta ei sattunut ja kengittäjäkin kehui hyvätapaisia hevosia. Uusien kenkien kanssa kelpasikin sitten tepastella! Annoin hevosten olla tänään hieman pidempään ulkona, ja ne purkivat tarmoaan hauskan näköisesti. Illemmalla sisään tuli lauma uupuneita ja nälkäisiä eläimiä."

19.10.2011
"Vilja oli tänään varsin pirteällä tuulella viedessäni sen tarhaan. Tamma meinasi jopa jyrätä minut alleen innostuksissaan, ja pitkästä aikaa jouduin kunnolla komentamaan sitä. Vilja hämmentyi täysin äänensävystäni ja taisi jopa säikähtää ihan kunnolla, koska varoi minua hieman tapahtuneen jälkeen. Anteeksiantavainen tamma oli kuitenkin taas oma itsensä iltapäivällä, kun hain sen takaisin talliin. Aiemmasta edesottamuksesta ei ollut tietoakaan."

17.10.2011
"Pimeä alkaa tulla jo varsin aikaisin. Jos treenit venyvät iltaan, on maneesiin pakko mennä koska kentän valot eivät toistaiseksi toimi. Vilja työskentelee tasan yhtä innokkaasti oltiin sitten sisällä tai ulkona. Se on osoittanut huomattavaa tarmokkuutta lomansa alettua, ja virtaa on alkanut löytyä enemmän kuin aiemmin. Ylienergisyydestä ei kuitenkaan ole kyse, kaikki muutokset ovat olleet positiivisia."

07.10.2011
"Tänään oli harvinaisen tuulinen päivä. Puut huojuivat hurjissa kulmissa ja pihalla kävelijällä oli suuri työ pysyä pystyssä. Hevosten massaa ei tietenkään niin helposti ilmaan lennätetä, mutta niistä huomasi silti, ettei sää ollut kovin mieluinen. Treenit hoidettiin tänään maneesissa, missä herkimmät saivat aikaan melko mieletöntä showta. Vilja oli onneksi harvinaisen sivistynyt ja suhtautui kummallisiin ääniin tyynesti. Tuo se ikä sentään edes jonkin verran viisautta mukanaan!"

05.10.2011
"Viljakin on tässä jokin aika sitten saanut täyteen 60 sijoitustaan. Niitä kertyi 51 kouluratsastuksesta ja 9 valjakkoajosta. Tulosten myötä Vilja siirtyikin nyt kisaeläkkeelle ja jalostushevoseksi. Malsamossa ei kuitenkaan ole astutuksia hetkiseen suunnitteilla, joten tammalla onkin nyt pientä kokolomaa. Kuntoa pidämme toki yllä, mutta nyt Vilja saa viikon-parin ajan nauttia täysipainoisesta syyslomasta."

03.09.2011
"Syksyinen sää ja Viljan punertava karva käyvät hyvin yhteen. Olen vaikka kuinka monta kertaa miettinyt, kuinka kauniin kuvan tammasta saisi ruskaista puuta vasten! Näen kuvan sieluni silmin, mutta silti sitä ei vain koskaan tule otettua. Kamera ei vain satu koskaan tallille mukaan. Loppujen lopuksi tahtoisin jokaisesta tallin hevosesta ruskakuvan, nyt kun tarkemmin miettii - vielä joskus saan senkin aikaiseksi!"

13.08.2011
"Viljan kanssa olemme harjoitelleet ja kilpailleet viime aikoina ahkerasti. Tamma on kehittynyt roimasti, ja tuloksiakin on sadellut jonkin verran. Kilpailu-uramme on silti vielä vasta puolenvälin seutuvilla, joten onkin aika jo hieman kiristää tahtia! Viljan tähän mennessä ainoa varsa, Milkan Wiljakka, on jo ottanut äitinsä kiinni tuloksiensa puolesta, joten se kertonee jo jotain. Tamma joutunee nyt jonkin sortin tehokuurille, jotta pääsisimme hieman eteenpäin!"

25.06.2011 - Juhannusmaasto
"Omistajan syntymäpäivän ja juhannuksen kunniaksi houkuttelin muutamia ystäviäni mukaan, ja lähdimme pitkälle, yli kahden tunnin maastovaellukselle tammojen kanssa. Kiersimmä läheisen järven, jatkoimme matkaa hiekkatiellä poispäin ja kaarsimme takaisin pitkän metsäpolun kautta. Vilja piti tällä kertaa perää, mutta jälkeen se ei kyllä ratsastajansa kanssa jäänyt! Tamman kanssa oli kuulemma harvinaisen helppoa pitää oikea väli seuraavaan. Vilja näyttää tekevän töitä maastossa yhtä tosissaan kuin kentällä - tämän reissun tosin oli tarkoitus olla rentoa köpöttelyä vailla vaatimuksia! Lenkin loppupuolella päätimme pitää pienet peltolaukkakilpailut. Vilja jatkoi perän pitämistä ja saapui maaliin toiseksi viimeisenä mutta harvinaisen tyytyväisen näköisenä! Tämän irroittelun jälkeen neiti olikin sitten ollut loppumatkan hieman reippaammalla päällä."

08.11.2009 - Raadelman näyttelyissä (Huom. vanhoilla kuvilla!)
"Kakkospalkinnolle päästiin - tyytyväinen olen! Mentiin ohi Linjan Killan ja oltiin kai neljänsiä kymmenestä. Pääpalkinto - vapaa astutus Raadelman orista - houkutti kyllä, mutta hyvä näinkin. Tuomarilta saatiin tällaista kommenttia: Hyvä rotu- ja sukupuolileima. Pitkulainen pää. Oikeanmittainen kaula. Selkeä säkä. Hieman jyrkkä lapa. Pitkä runko. Hyvä takaosa. Hyväasentoiset jalat."

Valmennukset

kouluvalmennus valm. misery.
Niina ja Vilja työskentelivät koko valmennuksen ajan tasaisesti ja varmasti. Vilja työskenteli kuten suomenhevosten kuuluukin, eli oikein mielellään ja yrittäen parhaansa. Se teki rehellisesti kaiken mitä ratsastaja pyysi - niin hyvässä kuin pahassakin. Niina antoi esimerkiksi laukkaväistössä epäselvät painoavut ja Vilja alkoi tekemään jotakin laukkapiruetilta muistuttavaa. Lopulta yhteisymmärrys löytyi ja väistöt sujuivat kaikissa askellajeissa hienosti. Myös avo- ja sulkutaivutukset luonnistuivat raskasrakenteisemmalta suomenhevostammalta ketterästi, mistä yllätyin paljon, vaikka omistan itsekin saman tason suomenjuntteja. Eipä tähän voi muuta kommentoida kuin että jatkakaa samaan malliin!

kouluvalmennus valm. Jaana K.
Alkulämmittelyssä aloitimme keskiympyrällä käynnissä ja asetit tammaa vuorotellen ulos ja sisälle. Vilja ei pistänyt missään vaiheessa vastaan ja pyysin kehumaan tammaa. Muistelin harjoituttaneeni sinulla ja Ilkalla ympyrällä myös avo- ja sulkutaivutuksia, joten päätin että kokeilemme niitä Viljankin kanssa. Tamma askelsi selvästi, eikä jalat näyttäneet olevan ollenkaan solmussa. Meno näytti itseasiassa todella hyvältä. Annoin luvan siirtyä takaisin uralle ja nostaa ravin, kun käyntilämmittely oltiin jo hoidettu. Ensiksi menitte pelkästään maneesia ympäri ravissa, kunnes käskin alkaa tekemään voltteja. Voltit tuli tehdä molempien lyhyiden sivujen keskellä, sekä kaksi kertaa pitkillä sivuilla - kulman jälkeen ja ennen sitä. Vilja totteli apuja hyvin, mutta voltin tie oli hieman hakusessa. Ensinnäkin voltti oli liian pieni ja loppui eri kohtaan kuin alkoi. Tässä vaiheessa päätin, että ensin hiotaan voltit kunnollisiksi ja vasta sitten siirrytään muihin hommiin. Voltit paranivat kerta kerralta ja pian sekin oli hiottu niin hienoksi, ettei enempää voinutkaan hioa. Nyt siis muihin hommiin.

Käskin nostaa laukan ja laukata pari kertaa rennosti maneesin ympäri, ennen kuin kokoaisit laukan. Viljan laukka näytti matkaa voittavalta ja ehkä hiukkasen verran liian reippaamalta, joten käsin tehdä pienen pienen pidätteen. Pidätteen jälkeen laukka rullasi todella kivasti. Vaihdoitte kierroksen oikeaan ja käskin tehdä H-E välillä laukanvaihdon joka toisella askeleella. Laukanvaihdot sujuivat kivasti ja Viljakin näytti innokkaalta. Sinulle taas muistutuksena nyrkit ja käsien rauhallisuus. Taas suunnanvaihto H-kirjaimesta B:hen ja siitä kootussa laukassa kierros maneesin ympäri. E-kirjaimesta käskin kääntyä kohti I:tä ja tekemään puolipiruetin oikealle. Piruetti onnistui hyvin, eikä siinä oikeastaan ollut mitään sanottavaa. Käskin toistaa puolipiruetin tällä kertaa B-I välillä, mikä onnistui myös hyvin.

Kierros oli nyt vasen ja käskin ratsastaa keskilaukassa E-kirjaimeen asti ja kääntyä reitille E-I-M, sekä kokoamaan laukan ennen M-kirjainta. Laukan kokoaminen onnistui hienosti ja Vilja kokoasi takapäänsä todella hyvin alleen ja lyhensi myös askeltansa. Tähän oli hyvä lopettaa ja käskin kehua tammaa. Pärjäsitte hienosti ja sinäkin olet alkanut parantaa käsiäsi.


© Malsamo 2008-2013 ellei toisin mainita
tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasun ideasta kiitos Daivive