"Vaikk' puhdasta kultaa sydän ois
se kuitenkin uupuu ja sammuu pois"

Heinämäen Usko menehtyi aamulla 03.03.2012
Lepää rauhassa, kaipaamme sinua!

Heinämäen Usko

virallinen nimi Heinämäen Usko rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeus rautias, 154 cm syntymäaika 20.04.2009, 27 vuotta
rekisterinumero VH06-018-2637 painotus, koulutustaso kouluratsastus, vaativa A
kasvattaja Heinämäki omistaja Niina (VRL-08709)

Usko täytti 3 vuotta 28.06.2009 ja 6 vuotta 28.09.2009

           

RESERVE
KRJ I syyskuussa 2011 pistein 100
SLA II lokakuussa 2011 pistein 84
YLA 2 marraskuussa 2011 pistein 126

II-palkinto rotunäyttelyssä 05.10.2011 (tuom. Anette N.)
III-palkinto rotunäyttelyssä 05.11.2011 (tuom. Shonna)
II-palkinto rotunäyttelyssä 05.12.2011 (tuom. qwerty)
III-palkinto rotunäyttelyssä 05.01.2012 (tuom. Ansku)
III-palkinto rotunäyttelyssä 05.02.2012 (tuom. Ansku)
SIN3 match showssa 10.11.2011

Usko - herrasmies

Usko on uskomaton herrasmies. Oma mamma-kulta on herralle tärkeä, ja hänen sanansa onkin sitten ehta laki. Myös muita ihmisiä kohdellaan kunnioittavasti, koska niin on mamma käskenyt... Usko on siis suorastaan aikamoinen mammanpoika, vaan mikäpäs siinä! Vaikka poju saattaisikin vaikuttaa hieman piirteettömältä otukselta, on sillä silti omanlaisensa karisma tallella. Komea ulkomuoto ei ainakaan pahenna tilannetta sen puoleen!

Hoitaessa Usko suhtautuu ihmisen töppäyksiin suvaitsevaisesti. Sitä ei haittaa lainkaan, vaikka hoitajallansa sattuisikin olemaan hieman huono päivä: päinvastoin Usko käyttäytyy tällöin vielä tavallistakin paremmin koettaen auliisti lohduttaa ihmistä. Herran on pienestä pitäen tottunut nopeasti uusiin asioihin tallissa, eikä mikään kummallisempikaan toimenpide hetkauta sitä enää sen jälkeen, kuin homma on todettu vaarattomaksi. Siitä hetkestä lähtien kaikki onkin sitten silkkaa rutiinia, johon tarvitsee tuskin kiinnittää huomiota. Varusteet menevät niskaan luonnollisesti vailla ongelmia, jopa hieman innostusta on havaittavissa: Nyt päästään töihin! Taluttaessa Usko tepastelee tasan tarkkaan siinä missä taluttaja tahtoo ja tuppaa rynnimään vain siinä tapauksessa, että kammottava uforöykkiö hyökkää taivaalta siepaten Uskon oman mamman ja ampuen vaaleanpunaisia ilotulitteitä syökseviä elefantteja. Täytyyhän tällöin sen mamman perään hieman kipittää.

Ratsastaessa Usko on nöyrä ja eteenpäinpyrkivä. Parhaiten herra toimii luonnollisesti sen aina yhtä ihanan mammansa kanssa, mutta myös vierailevat tähdet saavat kyllä orista helposti irti varsin hienoakin liikettä. Terävyys saattaa olla alussa hieman hukassa, mutta verryttyään Usko toimii kuin paraskin GP-tason ratsu ja varmasti vielä hienomminkin! Ihmeelliset öttiäiset ja örkit kenttien laidoilla eivät herraa haittaa, se ei suorastaan ole niitä huomaavinankaan. Maastonkaan nopeat tilanteet eivät saa oria järkkymään, vaan se puksuttaa aina yhtä tasaisesti eteenpäin.

Koulukiemurat ovat Uskolle helppoa kuin heinänteko. Se jaksaa koota itsensä kauniisti ja vieläpä pysyä muodossaan huomattavan pitkiä aikoja suomenhevoseksi. Vaativatkin tehtävät sujuvat herralta mainiosti sen kunnon ja nöyryyden ansiosta, ja uuttakin se oppii koko ajan. Usko on kaiken lisäksi myös harvinaisen kärsivällinen. Ori jaksaisi toistaa samaa harjoitusta vaikka loputtomiin, kunhan sille välillä annettaisiin pieni levähdystauko. Jos ratsastaja hermostuu itse satulassa Usko ei hätäänny paljoakaan mukana ja ala säheltää, vaan alkaa pikemminkin hiean yliyrittää ja parhaansa mukaan miellyttää ratsastajaansa.

Kilpailuissa Usko ei stressaa eikä steppaile. Se tarkastelee uutta ympäristöä lähinnä kiinnostuneena. Uutuudenviehätys ei vaikuta herran suorituksiin mitenkään, ja monta voittoa olemmekin taiteilleet vaativilla areenoilla yhdessä hienojen puoliveristen joukossa! Hienoliikkeinen ja kauniin värinen suomenhevonen kiinnittää kyllä huomiota, mutta sekös vasta onkin Uskon mielestä kivaa.

Sukutaulu

     Tammimetsän Uskoton
rt sh, 156 cm
     Hunajalaakson Hallusinaatio
rt sph, 145 cm
     Hallusinaatio
rt sph, 142 cm
VIR MVA Ch
     Tuiskutar
rt sh, 156 cm
     Liinahaan Virkeä-Venla
rt sh, 153 cm
     Kuujärven Menninkäinen (missä?)
sh, ? cm
     Virvatulen Virkeä-Veera (missä?)
sh, ? cm
     Wadelman Aliisa
rt sh, 155 cm
     Liinahaan Kasmir
rt sh, 154 cm
     Kasanova
rt sh, 165 cm
VIR MVA Ch, KTK-III
     L. Annabella (missä?)
sh, ? cm
     Horrosmaan Ajattara
rt sh, 156 cm
YLA 1, KRJ-III, ATC-II
     Pentagrammi
trt sh, 157 cm
     Virvaliekki
trt sh, 156 cm

ieii. Taikatuulen Ajatus tprt sh, 162 cm - VIR MVA Ch, KTK-II
ieie. Kuujärven Kaunis Veera vkk sh, 162 cm - Ch, KTK-III

Tammimetsän Uskoton on luonteeltaan rauhaton, joka tarvitsee taitavan ratsastajan. Kilpailuissa Tommiin tarttuu helposti jännitys ja ori saattaa potkia liian lähelle tulevia hevosia. Ori kuitenkin tekee parhaansa radalla ja sen huomaakin orin kisakalenterista. Jälkeläisiä orilta on jäänyt jälkeen tähän mennessä 4.

Hunajametsän hallusinaatiosta, Tommin isästä, ei löydy enää mitään merkintöjä. Tarina kuitenkin kertoo, että Simppa oli reipas ja rehellinen ori, joka teki työnsä niinkuin piti. Kilpailuissa Hallusinaatio pärjäsi todella vaihtelevalla menestyksellä, suurimmaksi osaksi kuitenkin ihan hyvillä sijoilla. Jälkeläisten määrästä ei ole tietoa.

Myöskään Simpan isästä, itse Hallusinaatiosta ei löytynyt kummempia asioita. Painotukseltaan ori oli koulupainotteinen ja menestyikin hienosti radoilla. Luonteeltaan Hallusinaatio oli melko orimainen ja huutelikin tammoille aina kun ehti, radoilla tosin keksittyi täysin suoritukseensa.

Tommin isän emä, Tuiskutar, oli luonteeltaan hieman laiska, mutta teki kuitenkin parhaansa. Tuiskutar aloitti uransa ravurina, mutta ei siellä pärjännyt laiskuutensa takia, joten tammasta koulittiin ratsu. Tammaa haluttiin todella paljon siitokseen tämän hienon suvun takia, vaikka ei Tuiskutarella ollutkaan paljon menestystä kisakentillä. Neiti jättikin jälkeensä monia hyviä jälkeläisiä.

Liinahaan Virkeä-Venla, eli Uskon isän äiti. Venla on luonteeltaan reipas ja virkeä ja keksii vaikka mitä pään menoa, jonka ansiosta yksikään päivä ei ole edellisen kaltainen. Kisakalenterin mukaan tamma on menestynyt hyvin kouluradoilla. Jälkeläisiä sivuilta ei löydy kuin yksi merkittynä, siis Tammimetsän Uskottoman lisäksi.

Kuujärven Menninkäinen pärjäsi kisakentillä suhteellisen huonosti. Ori keskittyi radoilla huutelemaan tammoille ja temppuilemaan minkä ehti. Menninkäinen kuitenkin oli jalostukseen sopiva hyvän rakenteensa ja rotuleimansa takia, joten ei tälläkään hevosella hirveitä tuloksia vaadittu. Komea ulkonäkö riitti todella hyvin. Varsoja orilla jäi jälkeen päälle 20.

Venlan emä, Virvatulen Virkeä-Veera oli luonteeltaan kylmän rauhallinen ja sitä ei olisi tuskin edes pommi säikäyttänyt. Tamma pärjäsi kouluradoilla todella hyvin ja keskittyi aina 100 prosenttisesti suoritukseensa. Ulkonäöltään tamma oli myös viehättävä liinakko ja periytti väriänsä ja luonnettansa jälkeläisillensä, joita jäi kymmenisen kappaletta.

Wadelman Aliisa, Uskon emä, on luonteeltaan hieman riehakas, mutta kuitenkin suhteellisen kiltti. Pahana tapana tammalla on tavaroiden viskely pitkin poikin maita ja mantuja. Jälkeläisiä tammalla on kaksi, Uskon lisäksi. Kouluradoillakin Aliisa on pärjännyt hyvin tuloksin.

Liinahaan Kasmir, Aliisan isä, oli luonteeltaan herrasmiesmäinen ori, joka oli ratsuna nöyrä ja selväpäinen. Aliisan lisäksi Kasmirilla on ilmeisesti vain yksi jälkeläinen. Kouluradoilla ja näyttelyissä ori on pärjännyt hyvillä tuloksilla ja arvosanoilla.

Aliisan isän isä, Kasanova oli komea liinakko ori, joka keräsi kaksi arvonimeä ja pääsi kantakirjaan vuonna 2001. Kasanova oli ratsastaessa hieman kuumahko, mutta komeat liikkeet sillä oli, jotka onneksi periytti jälkeläisillensä. Kassu toimi enemmän näyttelyhevosena, kuin kilparatsuna ja olikin saanut hienoja arvosteluja. Jälkeläisiä Kassulla oli päälle 25.

Aliisan Isän äiti, L. Annabella oli suhteellisen tuntematon tamma, jonka ulkonäkö kuitenkin miellytti silmää, kuten myös tamman pehmeät ja sulokkaat liikkeet. Bella ei turhia hermoillut ikinä ja huolehti varsoistansa kärvisällisesti, mutta kuitenkin asetti niille rajat ja opetti käyttäytymään. Jälkeläisiä tammalta jäi jälkeen kymmenisen kappaletta.

Aliisan emä, Horrosmaan Ajattara, oli sijoittunut kisoissa 55 kertaa. Tammalla kisattiin koulua, valjakkoa ja Ajattara kiersi myös näyttelyissä saaden hyviä arvosteluja ollen aina kolmen parhaan joukossa. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen ja ratsastaessa reipas. Jälkeläisiä tammalla oli yhteensä kuusi kappaletta.

Horrosmaan Ajattaran isä, Pentagrammi, oli luonteeltaan samanlainen kuin Aliisa: hieman riehakas, mutta kuitenkin kiltti. Ori rakasti kisaamista ja huomiota, jonka takia Pentagrammi sijoittui monissa kisoissa parhaan kolmen joukkoon. Jälkeläisiä orilta jäi muutama.

Ajattaran emä, Virvaliekki, rakasti huomiota ja pärjäsikin näyttelyissä esiintymistaitonsa takia hyvin. Myös tamman liikkeet kiinnittivät ihmisten huomion. Virva toimi ainoastaan puskaratsuna, mutta näyttelymenestyksen takia oli myös haluttu siitostamma. Jälkeläisiä tammalta jäi kymmenisen varsaa.

© Jaana K.

Jälkeläiset

o. Milkan Wiljakka s. 01.12.2009 e. Sannin Willatar Kilpailutuloksia
o. Miian Taikausko s. 13.08.2011 e. Kieron Taika ei mainittavaa
t. Riiviöiden Hulda s. 23.08.2011 e. Fiktion Hilma ei mainittavaa
t. Milkan Viipuri s. 21.01.2012 e. Milkan Valpuri Kilpailutuloksia

Kilpailukalenteri

01. 13.05.2009 kutsu KRJ vaativa a 3/50
02. 23.05.2009 kutsu KRJ helppo b 4/80
03. 02.06.2009 kutsu KRJ vaativa a 4/30
04. 03.06.2009 kutsu KRJ helppo b 6/66
05. 13.06.2009 kutsu KRJ vaativa a 2/30
06. 24.06.2009 kutsu KRJ vaativa a 2/60
07. 27.06.2009 kutsu KRJ vaativa a 2/40
08. 30.06.2009 kutsu KRJ vaativa a 2/4
09. 17.09.2009 kutsu KRJ vaativa b 2/30
10. 19.09.2009 kutsu KRJ vaativa b 1/30
11. 21.09.2009 kutsu KRJ vaativa b 1/30
12. 28.09.2009 kutsu KRJ vaativa b 3/30
13. 29.09.2009 kutsu KRJ vaativa b 1/30
14. 29.09.2009 kutsu KRJ helppo a 9/100
15. 01.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 2/40
16. 01.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 3/30
17. 02.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 4/40
18. 03.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 5/30
19. 03.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 1/40
20. 03.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 3/30
21. 04.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 1/30
22. 04.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 4/30
23. 05.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 4/30
24. 05.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 4/40
25. 08.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 1/40
26. 09.10.2009 kutsu KRJ vaativa b 5/40
27. 11.10.2009 kutsu KRJ vaativa a 4/32
28. 01.08.2011 Fiktio KRJ vaativa B 3/50
29. 04.08.2011 Fiktio KRJ vaativa B 1/50
30. 06.08.2011 Fiktio KRJ vaativa B 7/50
31. 24.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 5/40
32. 13.07.2011 Arona KRJ vaativa A 6/49
33. 25.07.2011 Rajamäen ratsutila KRJ helppo A 5/50
34. 25.07.2011 Virtuaalitalli Dei KRJ vaativa B 3/50
35. 28.07.2011 Virtuaalitalli Dei KRJ vaativa B 5/50
36. 28.07.2011 Cheval Delamer KRJ vaativa A 4/50
37. 31.07.2011 Cheval Delamer KRJ vaativa A 2/50
38. 07.08.2011 Paitsio KRJ helppo B 7/50
39. 14.08.2011 Fiktio KRJ vaativa B 3/50
40. 28.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa B 1/34
41. 27.07.2011 Hengenvaara KRJ vaativa B 7/50
42. 28.07.2011 Koivuvaara KRJ vaativa A 7/52
43. 08.09.2011 Fiktio KRJ helppo A 7/50
44. 10.09.2011 Fiktio KRJ helppo A 7/50
45. 10.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 4/50
46. 03.09.2011 Skurvash KRJ vaativa A 6/40
47. 04.09.2011 Skurvash KRJ vaativa A 5/40
48. 05.09.2011 Skurvash KRJ vaativa A 1/40
49. 06.09.2011 Mörkövaara KRJ helppo A 1/40
50. 16.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 5/50
51. 17.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 4/50
52. 13.09.2011 Bairdon KRJ vaativa A 4/30
53. 13.09.2011 Bairdon KRJ vaativa A 4/30
54. 22.09.2011 Mörkövaara KRJ vaativa B 1/40
55. 25.09.2011 Mörkövaara KRJ vaativa B 6/40
56. 09.09.2011 Stall Lycan KRJ helppo A 6/50
57. 24.09.2011 Skurvash KRJ vaativa A 3/40
58. 25.09.2011 Skurvash KRJ vaativa A 4/40
59. 10.09.2011 Cheval Delamer KRJ vaativa A 5/100
60. 16.09.2011 Bailador KRJ vaativa A 2/45
61. 17.09.2011 Bailador KRJ vaativa A 4/60
      
01. 23.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 4/32
02. 23.07.2011 Fiktio VVJ noviisi yhdistetty 3/30
03. 24.07.2011 Fiktio VVJ noviisi yhdistetty 3/30
04. 23.07.2011 Dei VVJ noviisi yhdistetty 3/30
05. 21.07.2011 ISB VVJ noviisi yhdistetty 1/30
06. 05.09.2011 Satulinna VVJ noviisi yhdistetty 7/50
07. 10.09.2011 Dei VVJ noviisi yhdistetty 1/30

Päiväkirja

03.03.2012
"Syksyllä sattunut voipuneisuus palasi ja tällä kertaa kovempana kuin koskaan. Aamuseitsemältä Usko ei enää jaksanut nousta ylös. Urheasti herra taisteli, mutta joskus loppuvat vahvimmankin voimat. Lepää rauhassa."

28.10.2011
"Sää oli tänään hieman sateinen, joten hevoset olivat ulkona hieman tavallista vähemmän aikaa. Osa suhtautui pieneen eroon tyynesti, osa jopa helpottuneesti, mutta muutama oli silti sitä mieltä, että sisälle en muuten ole vielä tulossa. Etenkin nuorten orien keskuudessa tämä suhtautuminen oli varsin yleistä. Tammat käyttäytyivät tahdikkaammin. Usko oli yksi niistä, jotka eivät asialle korviaan oikein lotkauttaneet."

20.10.2011
"Kengittäjä kävi tänään iskemässä raudat jalkaan muutamalle hevoselle. Kaikki käyttäytyivät huomattavan nätisti, yhtään vaaratilannetta ei sattunut ja kengittäjäkin kehui hyvätapaisia hevosia. Uusien kenkien kanssa kelpasikin sitten tepastella! Annoin hevosten olla tänään hieman pidempään ulkona, ja ne purkivat tarmoaan hauskan näköisesti. Illemmalla sisään tuli lauma uupuneita ja nälkäisiä eläimiä."

27.09.2011 terveenä taas
"Voipuneisuus oli tänään täysin tiessään, Usko tuntui olevan aivan kuin tavallisestikin. Tilannetta seuraillaan vielä hieman ja liikutus pidetään kevyenä. Usko ei ole huolestuneista katseista moksiskaan vaan mussuttaa heiniänsä vailla minkäänlaista merkkiä huonovointisuudesta. Jospa se nyt siitä!"

26.09.2011 pientä sairastelua
"Usko on ollut tänään hieman voipuneen oloinen, puhti on herralla kokonaan kadoksissa ja hieman on yskinytkin. Vointia tarkkaillaan nyt päivä tai pari ja eläinlääkäriä kutsutaan jos näyttää vielä olevan tarvis. Pikaista paranemista Uskolle!"

25.09.2011 tinnitys jäävistyy
"Havahduin tänään huomaamaan, että suomenhevosten laatuarvostelu SLA:n viimeinen ilmoittautumispäivä on alle viikon päästä. Mukana olemme olleet jo jonkin aikaa, Uskon nimi komeilee osallistujalistan kolmantena, eli sen puoleen ei ole kiirettä mihinkään - silti jännitys alkaa pikku hiljaa punkea esiin. Koska kouluratsastusarvostelumme meni niin hienosti, olen elätellyt toiveita hyvästä palkinnosta. Vähintään kakkosen meinasin sieltä kyllä hakea, on se Usko kuitenkin sen verran komea mies, mutta ykkönen... En todellakaan osaa sanoa! SLA:n kriteerit ovat kuitenkin jonkin vertaa KRJ:tä tiukemmat. Mutta mitäs tuosta, sittenhän se nähdään!

Usko itse ei tulevien koitostensa puolesta hermoile. Herra on vietellyt leppoisia päiviä kotosalla seuraillen tuon tuostakin tarhastaan käsin, kuinka sen poika Ilkka on hurautellut kilpailuihin usein sijoittuen. Silläkin herralla on muuten mennyt niin hyvin, että kohta Usko saattaakin jo saada ensimmäisen lapsenlapsensa! Hienosti siis pyyhkii. Etsimme muuten tällä hetkellä muualta kolmipolvista tammaa, josta saisimme viimeisen varsan Uskosta kotosalle. On se kuitenkin niin hieno, että pitäähän siitä nyt toinen saada!"

23.09.2011 ruskaista iltapäivää
"Tänään Uskon liikunta-annokseen sisältyi tarhailujen lisäksi maastolenkki syksyltä tuoksuvassa metsässä. Kävelimme suurimman osan matkasta rauhallisesti maisemista nauttien. Maisemat alkavat pikku hiljaa kieliä siitä, että talvi on jo varsin lähellä - tosin ääneenhän sitä ei nyt saa sanoa... Ruska on kuitenkin kaunis, ja Uskokin tuntui nauttivan raikkaasta ilmasta sekä virkistävän viileästä tuulesta. Kiersimme retkellämme perinteisesti läheisen järven ylittäen junaradan ja kulkien pitkän pätkän metsäpolulla. Hiekkatiepätkillä ravailimme hieman - oripoika oli reippaasti menossa - mutta emme kuitenkaan tällä kertaa kummemmin laukkailleet. Ylämäkeen kiipeäminen kävi treenin raskaimmasta osasta mainiosti. Kotiin palasi reilun puolitoistatuntisen jälkeen varsin rentoutunut ratsukko!"

22.09.2011 hieno mies!
"Usko-herralla alkaa olla jo jonkin verran ikää alla. Vakituista ikääntymistähän meillä ei ole (olen ajatellut jonkin sortin 1kk/1a-periaatetta, mutta vanhemmille hevosillehan se ei kävisi), mutta tulosten, jälkeläisten ja perstuntuman mukaan veikkaisin orin iäksi nyt noin 15-20 vuotta. Vielä on siis "vuosia" edessä päin, mutta nuoruuden hurjat ajat alkavat olla takana päin. SLA-tilaisuuteen pääsyn varmistuttua voin todeta, että sen, YLAn ja parin-kolmen jälkeläisen jälkeen Usko on periaatteessa valmis, jonka jälkeen vuorossa ovat lokoisat eläkepäivät. Myöhemmin saatamme kipaista myös jalostusarvostelussa, jos orin jälkeläiset näyttävät vaaditulla tavalla menestyvän. Kaiken kaikkiaan upeasti on mennyt, hieno mieshän siitä pienestä karvakasasta sitten kasvoi! Niin, ja muuten - KRJ-palkintomme korjattiin ykköseksi tasan pisteillä sata. Hyvä Usko!"

17.09.2011 puolta vaille täydellistä
"Tänään sain käsiini syyskuun KRJ-tilaisuuden tulokset, jossa Usko oli mukana. Tulos oli kieltämättä aika hyvä: 99,5 pistettä ja kakkospalkinto! Ykköseen tarvittavasta 100 pisteestä jäimme siis vajaaksi vain puolikkaan. Tietenkin se paras olisi ollut... paras, mutta aika hyvinhän se tämäkin. Pisteemme olivat sii seuraavanlaiset: 22 (8+7+7) - 40 - 20 - 10 - 7,5 = 99,5 p. Rakennepisteistä saimme siis kahdeksaa vaille täydet, kilpailupisteistä täydet ja vanhempien ja jälkeläisten tuloksista korkeimmat, mitä ilman KRJ-palkittuja sukulaisia saati jälkikasvua voi vain saada. Aika hyvin siis. Ainoa, mikä jäi häiritsemään, oli tuo lisäpisteet. Omien laskempien mukaan Uskolla oli muita tuloksia ja päiväkirjamerkintöjä sekä valmennuksia siihen malliin, että täydet olisi pitänyt siitäkin tulla - saimme kuitenkin vain 7,5/8. Tämä pieni puolikas ainoana erottaa meidät ykkösestä! Harmistuneena lähetin tilaisuuden järjestäjälle kysymyksen asiasta, joten kohta saadaan selville, tekikö joku tuomareista inhimillisen erheen vai olinko se minä, joka on taas mokannut. Molemmat ovat aivan mahdollisia, ja jos kyseessä on oma virheeni, tyydymme kyllä ehdottomasti tähän tiukkaan kakkoseenkin!"

13.09.2011 hetki lähestyy
"Ylihuomenna onkin sitten KRJ-tilaisuuden aika. Paikan päälle lähdemme jo edellisenä päivänä eli huomenna, jotta olisimme heti aamulla valmiita arvosteltavaksi. Usko tuntuu vain kummastelevan jännitystäni ja kuumeista puunaamistani! Toiveet ovat varsin korkealla herran tapauksessa, mutta eipä se auta muuta kuin yrittää parastamme niin tuomarit päättävät loput. Eiköhän sieltä kuitenkin ainakin kakkonen tipahda."

07.09.2011 viittä vaille voittajaluokkaa
"Usko siirtyi tänään kisaeläkkeelle, ja on siis viimeisiä jälkeläisiä sekä laatuarvosteluja vaille täysin valmis hevonen. Herra ei ole juuri nyt tarjolla jalostukseen, viimeiset varsat hankitaan kunhan titteliriviin tulee hieman täytettä. Tarkoituksena olisi, että loput vauvelit tulisivat tallin oman nimen alle."

21.08.2011 loppukesän tunnelmia
"Kesä lähestyy pikkuhiljaa loppuaan. Elokuulle luvattuja helteitä ei ole vielä näkynyt, sää alkaa olla pilvistä, ilma viilenee ja aivan varmasti näin eilen keltaisen lehden tallipihan koivussa. Usko ei ole sään muuttumisesta moksiskaan, sen mielestä on varmasti mukavampaakin työskennellä viileämmällä kelillä. Sijoituksia on ropissut herralle jo kunnioitettava määrä, taitaa olla kisavire tällä hetkellä huipussaan. Kohta ovatkin maksimit täynnä kouluratsastuksen osalta, jonka jälkeen kilpailemista jatketaan enää siihen asti, että saadaan YLA-tulokset täyteen. Tämän jälkeen Uskoa kutsuukin varmasti ansaittu kisaeläke, laatuarvostelut sekä jalostusorin pesti. Ei kestä enää kauaa, että herra siirtyy tallimme tähtikaartiin ensimmäisenä comebackin jälkeen! Syyskuun yleislaatuarvostelu tulee olemaan herran ensimmäinen koitos, jonka lopputulosta koko tallin väki odottaa innolla. Odotukset ovat korkealla, mutta aivan varmasti Usko vastaa niihin samalla mitalla - herra on vielä parhaissa voimissaan!"

19.08.2011 jännitystä elämään
"Tänään Usko teki jotain aivan uskomatonta. En ollut uskoa silmiäni, kun se teki sen. En olisi ikinä, ikikuuna päivänä voinut uskoa sen tekevän niin! Järkytykseltäni saatoin tuskin miettiä, mikä sai sen tekemään mitä teki - oliko sillä kenties huono päivä, vaihdevuodet (ei kun se olikin hevonen ja vielä ori), oliko se kipeä? Päädyin toinnuttuani tarkastamaan viimeisen vaihtoehdon enkä löytänyt Uskosta mitään vikaa, joten kai sillä oli vain huono päivä. Ja niin, jaa että mitä se teki? Se teki kuulkaas niin, että astuessani tänä aamuna herran karsinaan Usko näykkäisi uhkaavasti ilmaa edestäni. Minun pikku mammanpoikani! Taitaa olla niin, ettei Usko ole koskaan käskenyt minua tuolla tavalla. Järkytys oli harvinaisen suuri. Tuttavani vain nauroivat kuulemma ylimitoitetulle kauhulleni, mutta tuo ei ihan totta ole yhtään Uskon tapaista."

Ravin ja käynnin muutokset tuntuivat nyt olevan helppoja ns. "kiihtyvään" suuntaan, joten vaihdoimme muutokset toisin päin, ensin keksiravista keskikäyntiin ja kun se onnistui niin lisätystä ravista keskikäyntiin. Niiden siirtymisten jälkeen annoin ratsukon levähtää. Kun rennot käynnit oli pidetty ja ratsastaja nestytetty aloimme harjoittelemaan siirtymisiä laukka-käynti-laukka-pysähdys tyylisesti. Tarkoitus olis työskennellä laukkaosuudet ensin harjoituslaukassa. Laukasta ori kuumeni jonkin verran ja tämän takia laukkojen väliset käyntipätkät ja pysähdykset olivat piakisia ja malttamattomia. Pyysin ratsastajaa käyttämään enemmän aikaa käyntiin ja pysähdyksiin ja antamaan orille sen mielikuvan että laukkaa ei enää nosteta, kun molemmat rentoutuivat alkoivat myös siirtymiset helpottua. Koska koko tunti oltiin työskennelty kovin pakettimaisesti, pyysin ratsukkoa ottamaan vielä kevyttä laukkaa niin, että ori sai laskea kaulansa säkälinjan alapuolelle. Tyytyväiset pärskähdykset olivat minulle mieleinen kiitos valmennuksesta. Nyt ehkä uskallan tulla useamminkin suomenhevosia valmentamaan!"

12.08.2011 väliaika-arvostelua
"Kävimme kiepahtamassa ja esittelemässä itsemme epävirallisesti YLA:n arvostelijalle, joka silmäisi Uskon läpikotaisin vihjaten parannusehdotuksia ja arvioiden mahdollista palkintoa. Yllättävän hyvältä kuulosti - linkit sukutaulussa toimintaan, pari jälkeläistä lisää, kilpailut kuuteenkymppiin ja muutama merkintä päiväkirjaan, niin jopa ykkönen voisi olla mahdollinen! Lähdimme paikalta varsin ylpeinä, sillä nämä parannuksethan ovat melko helppoja toteuttaa melko pienellä vaivalla. Ainoa kinkkisempi juttu onkin sitten vain sukutaulun täydentäminen, sillä Geocitiesin lopettamisen jälkeen kadonneiden sukulaisten etsiminen on vaikeutunut huomattavasti. Muutaman linkin lisää sain laitettua pienellä hakemisella, mutta silti neljä nimeä vievät yhä ei-minnekään. Niiden metsästyksessä onkin sitten aimo homma, mutta mitäs sitä ei tekisikään saadakseen hevosestaan laadukkaamman!"

11.08.2011 maastolenkki
"Usko on treenaillut viime aikoina varsin kovasti, joten päätin sallia sille ylimääräisen lepsuilupäivän ja lähdin pitkälle maastoretkelle pääosin käynnissä. Kiersimme läheisen metsän ja järven, minä nautiskelin maisemista ja Usko tutkaili ympäristöä kiinnostuneena ja rauhallisena. Herra nautti retkestä selkeästi, ja kun ravasin pienen pätkän, herra meinasi lähteä kuin raketti silkasta innostuksesta! En sitten tietenkään malttanut olla laukkaamattakin pientä pätkää, kun hevonenkin oli sillä tuulella ja viipotimme sitten menemään kuin päättömät kanat riemusta soikeana. Loppumatkan kävelimme ja nautiskelimme jälleen kesäisestä luonnosta."

10.08.2011 mietiskelyä ja maalailua tulevaisuudesta
"Uskolla alkaa olla kilpaura kohta takanapäin - näin sanoo ainakin sen tulosluettelo, josta löytyy jo huimat 42 kouluratsastussijoitusta (joista kahdeksan voittoja)! Tavoitteemme, eli 50 sijoitusta, on jo varsin lähellä ja onkin aika miettiä, mihin orin kanssa seuraavaksi tähdätään. Näyttelyissä olemme käyneet tämän vuoden puolella kerran pudoten BIS-kehässä viime hetkellä sertisijoilta kunniamaininnalle, joten kantakirjaan pääsyä hieman epäilen - tosin kaikki on mahdollista ja mielelläni orin siellä näkisin. Laatuarvosteluun suuntaamme heti kuin vain mahdollista, sitä ennen pitää tosin hieman valmentautua ja mahdollisesti kerätä lisää jälkeläisnäyttöä. Uskostahan minulla on jo oma varsani, Milkan Wiljakka, joten orin seuraavat jälkeläiset lähtevätkin sitten jo muualle maailmaan seikkailemaan! Toivottavasti Uskolle löytyy paljon vientiä, sillä pidän itse sen suvusta melko paljon ja tahtoisin nähdä sen jatkuvan vielä. Itse herrakin saisi luvan elellä vielä pitkään silmäni ilona! Kyseessä on kuitenkin harvinaisen komea mies."

Valmennukset

17.08.2011 kouluvalmennus, valm. Rambe
"Sopiessani puhelimitse valmennusta Usko nimisen suomenhevosherran omistajan kanssa, olin jo totuttautunut ajatukseen, että olen matkalla katsomaan jotakin nelitahtista ravilinjan ruunaa. Paikan päällä Usko osoittautui kuitenkin aivan erilaiseksi kuin kuvitelmani, kentällä ravasi tahdikkaassa ja hyvätempoisessa ravissa muhkea oriherra lähes eleettömästi ratsastavan ratsastajansa kanssa. Veryttelyn kaksikko oli jo hoitanut alta pois, joten pääsimme aloittamaan heti kunnon työskentelyllä. Halusin nähdä miten ori on avuilla ja kuinka herkkä se on, joten pyysin ratsastajaa tekemään räviväistöjä ja avoa sekä paljon temponmuutoksia mahdollisimman lyhyillä välimatkoilla. Haitarimainen työskentely ei ollut kuin lastenleikkiä tälle parille ja uskalsin jo pyytää heitä aloittamaan vaativampien siirtymisten kanssa työskentelyn. Ensin teimme muutoksia keskikäynnistä keskiraviin ja kun vaihdos saatiin tarpeeksi nopeaksi uskalsin pyytää keskikäynnistä suoraa lisättyyn raviin, tässä orilla tuli joitakin tahtirikkoja, mutta kun ratsastaja tuki ulko-ohjalla parani, loppuivat myös rikot.

16.08.2011 kouluvalmennus, valm. Huttis
"Kun aloittelimme valmennusta tämä herra teki selväksi että on saapunut paikalle. Usko käveli reippaasti ja malttamattomana odottamaan että pääsee tekemään "oikeita" töitä. Vähitellen pyysin kokoamaan ohjat ja Uskokin alkoi menemään oikeaan muotoon. Alkuverryttelyssä pyysin teitä menemään mahdollisimman paljon pysähdyksiä ja peruutuksia. Aluksi peruutus ei ollut ollenkaan herran mieleen - miksi ihmeessä pitäisi muka peruuttaa? Kun annoit sille selkeät avut Usko totteli jo huomattavasti paremmin. Pysähdysten ja peruutusten lomassa laitoin teidät tekemään useita voltteja ja taivutuksia, jotta saataisiin Usko kunnolla vertymään.

Kun aloitimme kunnolla valmennuksen, laukannosto näytti sujuvan kuin unelma. Sait orin vaivattomalla liikkeellä nostamaan laukan, mikä oli erittäin hienoa katseltavaa. Kulmissa Usko halusi käyttää oikoreittejä, mutta kunnon tuntumalla ja pohkeiden käytöllä tämäkin ongelma saatiin korjattua. Päätin laittaa orin kunnon koetukselle ja pyysin tekemään useita suunnanvaihdoksia ja jatkamaan laukkaa vastalaukalla. Kierroksen jälkeen tuli suorittaa laukanvaihto oikeaan laukkaan. Vastalaukka tuotti aluksi pieniä ongelmia, Usko olisi heti halunnut vaihtaa laukkaa. Kun pidit sen asettuneena oikeaan suuntaan ja pidit pohkeet hyvin kiinni, ori suostui laukkaamaan vastalaukkaakin ja suoritti hyvin toisella kierroksella laukanvaihdon. Toistimme harjoituksen pariin kertaan hyvällä tuloksella, joten lopetimme harjoituksen siihen kun oltiin vielä voiton puolella.

Loppuverryttelyssä huomasi, että Usko oli tehnyt parhaansa, se ravasi letkeästi ympäri kenttää tyytyväisenä omaan suoritukseensa, ja syytä olikin. Usko ansaitsi kunnon taputukset vielä valmennuksen päätteeksi."

15.08.2011 kouluvalmennus, valm. Reeta
"Usko käveli maneesiin pää korkealla, valmiina valmennukseen. Alkuverryttelyksi saitte tehdä ympyröitä, väistöjä, loivia kiemurauria, voltteja jokaisessa askellajissa. Aluksi Usko ei olisi halunnut näyttää kehuttuja liikkeitään, vaan kulki melko säästeliäästi, mutta muutaman ravin ja laukan lisäyksen jälkeen alkoi oriista liikettä. Verryttelyn jälkeen tehtävänä olisi laukanvaihto askeleessa, sekä sulkutaivutus laukassa. Usko vaihtoi laukan lennokkaasti, eikä sulkutaivutuksessakaan ollut suurempia ongelmia, mitänyt laukka olisi voinut olla hitusen rauhallisempaa. Vaihdoimme tehtäväksi kokorataleikkaa-linjan keskellä ravista seis, josta eteenpäin kootussa laukassa. Pysähdyksestä Unto teki hieman töksähtävän ja liukupysähdyksen välimaaston, mutta koottu laukka korvasi tuon. Ratsukko tuli tämän tehtävän toiseen kertaan ja tällä kertaa tehtävä onnistui paljon paremmin. Loppuverryttelyksi ratsukko sai ravailla maneesissa ja käydä tekemässä loppukäynnit maastossa. Hienosti meni molemmilla!"

14.08.2011 kouluvalmennus kotona
"Alkuverkassa pyörimme erilaisilla ympyröillä ja kaarevilla teillä ravissa ja käynnissä. Usko oli hieman kankea mutta silti melko yritteliäs, ja parantui huomattavasti vertyessään. Harjoittelimme terävyyden lisäämiseksi siksak-väistöjä pituushalkaisijalla aluksi käynnissä. Pari askelta sivulle, heti toiset takaisin, suoristus ja pitkillä sivuilla pysähdyksiä napakoin liikkeelle lähdöin. Kuten mainittua, Usko oli hieman hidas ja jäykkä, eikä tahtonut alkuun pysyä matkassa mukana, mutta lopulta suoritukset paranivat sen vertaa, että lähdimme toimittamaan samaa ravissa. Vaihdoin pitkille sivuille pysähdysten sijaan lisäykset. Usko alkoi vertyä siinä vaiheessa jo huomattavasti, eikä herran suorituksissa ollut kummemmin moitteen varaa. Jatkoin harjoitusta vielä lisäten laukannostot väistöjen jälkeen hieman ennen uralle siirtymistä ja ratsastaen loivan kiemurauran ilman vaihtoja pitkille sivuille. Usko innostui laukkapätkistä ja hetkeksi vauhti kiihtyi hieman liikaakin. Toppuuttelin orin menoa puolipidätteillä sen aikaa, kun harjoitusta jatkoin, mutta saadessamme erityisen hyvän suorituksen päätin lopettaa siltä kerralta. Loppuverkassa annoin Uskon ravata sen itsensä valitsemaa tahtia - eli melko reipasta vauhtia mentiin - ja taivuttelin sitä vielä hieman ympyröillä. Yleisesti ottaen tuntimme meni harvinaisen hyvin!"

05.08.2011 kouluvalmennus Dark Side Trakehnerissa
"Kävimme Uskon kanssa esittäytymässä kouluvalmennuksessa Dark Side Trakehnerissa. Treenikerta vieraassa paikassa teki terää molemmille! Valmentaja oli varsin tiukka, englantilais-saksalainen huippuratsastaja Cassandra Roth. Harjoitukset olivat huomattavan vaativia, ja meillä oli kovasti tekemistä pysyäksemme isompien tahdissa. Usko toimi mielestäni oikein hyvin, mutta Rothin tarkan silmän alla emme yltäneet aivan hänen vaatimalleen tasolle. Ei ole nainen tainnut paljoa suomenhevosia katsella.

Kokonaisuutena ok, vaikkakaan ei vaativan a:n tasoa. Liikkuminen oli tänään vähän vaivalloisen näköistä, vaikka tarkistettiinkin, että hevonen oli terve. Siirtymiset olivat sujuvat ja liikkeet tahdikkaat. Muista istua laukassakin hyvin alas satulaan ja tue sitä molemmilla ohjilla, äläkä vedä sisäohjasta."© Malsamo 2008-2013 ellei toisin mainita
tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasun ideasta kiitos Daivive