Mänty Lähti

virallinen nimi Mänty Lähti rotu, sukupuoli suomenpienhevonen, ori
väri, säkäkorkeus rautias, 143 cm syntymäaika 06.08.2011, 76 vuotta
rekisterinumero VH11-018-1306 painotus, koulutustaso kenttäratsastus, helppo luokka
kasvattaja Seppo Mänty omistaja Niina (VRL-08709)

Late täytti 3 vuotta 06.09.2011 ja 6 vuotta 06.12.2011

  • KERJ I 16.01.2013 (37 + 23 + 16 + 10 = 86p.)
  • SLA I 15.10.2012 (17 + 18 + 21 + 20 + 20 = 96p.)
    1. Erinomaiset tyypit ja leimat (5p.)
    2. Pieni pää, paksu kaula, ok lavat (3p.)
    3. Erinomainen pyöreä runko, piirteetön säkä (5p.)
    4. Saisi seistä paremmin, jalat kuitenkin hyvät (4p.)
I-palkinto rotunäyttelyssä 05.02.2012 (tuom. Peppi S.)

Late - persoona

Yleisesti Late on yhtä outo kuin nimensä. Hakiessani orin entisen omistajansa luota väliaikaiskodistaan tämän tytär huokaisi haikeasti: "Nyt se mäntyläinen Mänty Lähti lähti." Haikeuden seassa oli kyllä huomattavissa hieman huvittuneisuutta, tytön lause oli varmasti harkiten koottu. Silti se osa, joka oli haikeutta, oli varmasti aivan yhtä totta: Late on sen sortin persoona, jonka menettämisen kyllä huomaa. Ori oli viettänyt kyseisellä tallilla vain pari kuukautta, mutta anastanut heti paikkansa paikan päivärytmissä ja heppatyttöjen sydämissä.

Hoitaessa Latella on omat jekkunsa. Se saattaa toisinaan olla kiltisti, kun taas toisinaan harjapakit lentelevät siihen sorttiin, että suomalaisten kuulantyöntäjien ja keihäänheittäjien pitäisi tulla katsomaan mallia. Late ei koskaan tarkoita pahaa tempuillaan, mutta on sitä saatu itkukin aikaiseksi kovaa viuhahtaneen suan osuttua naapurin kuusivuotiaaseen, joka oli tullut katsomaan heppoja. Oripuolella ei sitä tyttöä ole enää näkynyt, ja tapasin hänet kerran itse teossa vaihtamasta toiselle puolelle tietä sen tarhan kohdalla, jossa Late sattui sillä kertaa olemaan.

Pientä jekkuilua (harjapakkien lento oli vain alkua, usko pois) lukuun ottamatta Late on kuitenkin melkoisen hyväkäytöksinen otus. Se on helppo varustaa, ja taluttaessakin ori seurailee ihmisen tahtiin turhia vonkuilematta. Lastaus sujuu ongelmitta purkua unohtamatta. Laten saa tarhastakin kiinni helpolla - jopa siinä tapauksessa, että se viidennellätoista aistillaan aavistaisi eläinlääkärin olevan tulossa. Kyseisen henkilön on muutenkin helppo suorittaa toimenpiteitään raspaajaa ja kengittäjääkään unohtamatta.

Ratsastaessa Late on reipas, eteenpäinpyrkivä ja nöyrä. Silloin tällöin ratsastaja saattaa saada osakseen pientä jekkuilua, mutta jo pienenkin kurinpalautuksen jälkeen homma on taas hanskassa ja meno jatkuu. Kouluratsastushan sujuu Latelta vahvasti tasolle helppo B, joitakin A:nkin asioita se suorittaa varsin mainiosti. Esteillä herra loikkii metrin ratoja vailla huolen häivää, eli ponnua kyllä riittää tälläkin pikkumiehellä. Late imaisee esteille vahvasti ja hyppää hyvällä tyylillä tasapainonsa säilyttäen. Maastossa se on varma ja luotettava, metsäpolun esteetkin ylittyvät 95 senttiin asti.

Kilpailuissa Late on rauhassa turhia jännittämättä. Radat suoritetaan tyylillä ja taidolla varmuutta uhkuen. Sankat katsojajoukot saavat ori vain innostumaan, ja uusintaradoilla Late saattaakin lähteä kiihdyttelemään voittoaikoja ilman erillistä pyyntöä... Kouluradoilla esittäminen näkyy ylenpalttisena ryhtinä ja hienona askeleena. Enpä taida valittaa.

Sukutaulu

      Sinivalvatti
rt sph-o, 145 cm
      Aarnihonka
trt sph-o, 141 cm
      Hauhia
vprn sph-o, 139 cm
      Sarpio
rt sph-t, 144 cm
      Vaivero
vprt sph-t, 148 cm
      Hyväneuvo
rt sh-o, 149 cm
      Aalua
vprt sph-t, 147 cm
      Ainia
tprt sph-t, 140 cm
      Härmä
trt sph-o, 142 cm
      Isku
rn sph-o, 138 cm
      Hanhikki
trn sph-o, 138 cm
      Hämetär
prt sph-t, 145 cm
      Jahko
rt sph-o, 142 cm
      Irina
tprt sph-t, 146 cm

Sinivalvatti oli aikanaan tunnetuimpia kisaajia. Ori tunnettiin hyvistä liikkeistään ja reippaasta menostaan. Valva kisasi kenttäratsastuksessa ja tunnettiin kulta-aikanaan yhtenä Suomen parhaista kenttähevosista. Orin kisakausia varjostivat kuitenkin vakavat ja vähemmän vakavat loukkaantumiset. Valva selvisiki kuitenkin vammoista, pidemmin tai lyhyemmin sairaslomin ja palasi aina kisakentille takaisin. Ori myytiin 23-vuoden ikäisenä eläkekotiin, jossa se sai 5 varsaa ja toimi ratsastuskoulun opetushevosena. Valva opetti nuoria lupauksia kenttälajiin.

Aarnihonka oli Sarpion esikoinen ja ori oli perinyt luonteen isältään, joka oli varsin pomo-luonteinen ja omisti ison egon. Aarnihonka päätyi ratsastajan kisatalliin ja osoitti suunnatonta intoa esteille. Aarni kisasi paljon esteillä ja menestyikin kohtalaisesti. Orilla oli vain paha tapa stressata kisoissa ja saattoi olla koko kisamatkan syömättä ja juomatta, mikä rasitti sen kroppaa.

Hauhia oli nuoren tytön hevosena 10-vuotiaaksi, kunnes tyttö loukkaantui vaarallisesti hevosen kanssa. Hauhia nimittäin pompotti tyttö miten tykkäsi, liiskasi seinään ja ratsastaessa ryösteli ja teki mitä itse tykkäsi. Hauhi päätyi tytölle 8-vuotiaana ja kaksi vuotta ori kerkesi terrorisoida tyttöä. Orin myynnin jälkeen se päätyi ongelmahevoskouluttajalle, joka ymmärsi orin ongelmia ja osti hevosen itselleen. Ori kävi läpi roiman kunnioituskouluksen ja pärjäsikin kouluttajansa kanssa mukavasti muutamissa estekisoissa. Hauhiolla luonteeseen kuuluivat iso ego ja orimainen käytös, piti yrittää olla pomoa ja machoilla jatkuvasti.

Sarpio päätyi ratsastuskoulun varsana yksityiselle perheelle lemmikki- ja puskaratsuksi. Sarpion perhe päätti varsoittaa ainakin kerran elämässään. Varsa oli iso, jykevä ori, joka päätettin kuitenkin myydä pois, kun ori alkoi käydä hankalaksi. Sarpio ei varsinaisesti koskaan osoittanut mitään kykyjä kisaradoilla, mutta luonteeltaan tamma oli täysi kymppi lasten ratsuksi. Rento, ystävällinen ja aivan suunnattoman kiltti.

Vaivero eli kavereiden kesken Vero oli reipas vaaleanpunarautias tamma, joka oli loistavasti pärjännyt kenttäratsastuksessa. Tamma oli erittäin menestynyt este-osuuksilla, mutta kouluosuuksista tuli aina huonommat pisteet jäykkyyden ja askelten mitättömyyden takia. Vero oli luonteeltaan hyvähermoinen ja rento tamma. Eläkkeellä olessaan Vero astutettiin useampaan kertaan, mutta Verolle tuli useita keskenmenoja ja tyhjäksi jääntejä, tamma sai elämänsä aikana vain 2 varsaa, Sinivalvatin ja Sasematin. Sasematti kuoli 3-vuoden ikäisenä synnynäisen sydänvian takia.

Hyväneuvo oli Vaiveron isä. Rautias suomenhevonen kilpaili esteillä, mutta ura katkesi kaatumiseen, joka vaurioitti hankosidettä pysyvästi. Neuvo jäi vamman takia siitospuolelle ja sai varsoja melkein 20 kappaletta. Verolle periytyi Neuvon hyppytyyli ja into hypätä.

Aalua oli hieman tuntematon suuruus, tamma oli yksityisessä puskaratsastuskäytössä eikä oikein kisannut. Aalua oli persoonaltaan varsin ystävällinen, juuri sellainen puskaratsuksi sopiva ja erittäin perso ruualle. Aalua varsotettiin ansioituneella Hyväneuvolla, omistajan tuntiessa orin omistajan.

Ainia peri emänsä luonteen ja isänsä liikkeet. Se oli erittäin äidillinen ja herkkä persoona, joka kuitenkin loisti askeltensa takia. Ainia on jo kolmannen polven ratsastuskouluhevonen ja se toimii edelleenkin ratsastuskoulussa kehittyneempien ratsastajien harjoitusratsuna sekä omistajan kisahevosena. Ainia on ratsastaessa helppo ja omalla tavallaan kuitenkin vaativa, se tahtoo, että ratsastajakin on täysillä mukana tekemässä, eikä vain istu selässä ja oleta hevosen tekevän mitään. Jos ratsastaja toimii puoli teholla, Ainia toimii myös puoliteholla. Jos taas ratsastaja pistää parastaan ja panostaa, niin tekee myös Ainia. Ainialla on tällä hetkellä kaksi varsaa.

Härmä tunnettiin yhtenä ratsastuskoulun vaikeimmista hevosista. Hevonen ei toiminut opetushevosena kuin vain parhaimpien ratsastajien kanssa. Härmällä oli kuitenkin loistavat liikkeet ja siksi se sai pysyä ratsastuskoulussa. Härmälle kävi samoin kuin isälleen, Iskun jäädessä eläkkeelle siirtyi Härmä ratsastuskoulun omistajan kisaratsuksi Iskun tilalle. Härmä sai ratsastus koulussa 3 varsaa, joista kaksi myytiin pois.

Iskulle oli kyllä valittu täysin oikea nimi. Ori oli todellinen äkkihyökkäys, siitä ei juuri koskaan tiennyt millä tuulella se oli. Toisinaan ori saattoi riehua ja käyttäytyä kuin raivopäinen ja toisinaan taas olla kiltti ja täyspäinen. Ori oli alkuun tuntiratsun uralla, mutta muutaman rajun putoamisen jälkeen ori siirtyi omistajan kisahevoseksi hyvien liikkeidensä takia. Ori kisasi satunnaisesti kenttää ja treenasi ratsastuskoulun omistajan kanssa usein. Omistaja oli joskus sairaalassakin orin aiheutettua tämän putoamisen.

Hanhikki oli kaunis suomenpienhevostamma, joka tunnettiin ratsastuskoulussa arkana ja säikkynä tammana. Sen kanssa sai olla varovianen kun ei aina tiennyt mitä se milloinkin säikähti. Hanhi toimi yleensä vain kokeneiden ratsastajien ratsuna ja omistajan kisahevosena. Tammalla kisattiin vähän satunnaisesti koulu, esteitä ja kenttää.

Hämetär oli nimestään huolimatta kuvan kaunis suomenpienhevonen. Luonteeltaan Metär tunnettiin varsin äidillisenä ja pehmeänä persoonana, se huolehti varsoistaa ja ratsastajistaan aina. Se oli hevonen, jonka voi antaa aloittelijan käsiin pelkäämättä, että se pettää jollain tavoin. Hämettärellä oli isänsä into hypätä esteitä ja se toimi siksi ratsastuskoulussa myös estetuntihevosena, se tutustutti monta nuorta, kokematonta ratsastajaa estehypyn saloihin.

Jahko oli esteillä kisaava suomenpienhevosori. Jahko kisasi 14-vuotiaaksi asti, kunnes jouduttiin lopettamaan kaatumisen aiheuttaman murtuman takia. Ori oli arvioinut esteen väärin ja sukeltanut puomien sekaan sillä seurauksella, että etujalkaan tuli niin mittavat murtumat, että eläinlääkäri katsoi Jahkon lopettamisen aiheelliseksi. Jahko saavutti urallaan muutaman voiton ja varsoja Jahkolle syntyi neljä, kaksi tamma ja kaksi oria.

Irina oli yksi tallinsa hienoimmista koulupainoitteisista hevosista. Se oli tallin oma kasvatti ja nimetty kasvattajansa tyttären mukaan. Irina oli omistajalleen varsin rakas ja tätä kiintymystä ei haitannut, että tamma oli hyvin menestynyt. Se kisasi vaativaa a:ta koulussa ja menestyikin hyvin. Irina tunnettiin seuratasolla varsin hyvin. Luonteeltaan Irina oli herkkis ja oppinut hieman olemaan tallin kuningatar.

© Fuyu

Jälkeläiset

t. Milkan Saana s. 01.01.2012 e. Siitä Tulikin Lotta SV II
t. Milkan Sipusilppi s. 15.01.2012 e. Siitä Tulikin Lotta SV I
t. Milkan Riekka s. 26.08.2012 e. Aino-Kanerva KTK III, SV III

Kilpailukalenteri

01. 10.09.2011 Bairdon KERJ helppo luokka 4/18
02. 11.09.2011 Cheval Delamer KERJ helppo luokka 2/20
03. 14.09.2011 Suncourt KERJ helppo luokka 2/18
04. 15.09.2011 Suncourt KERJ helppo luokka 2/18
05. 14.09.2011 Katvusto KERJ helppo luokka 1/19
06. 29.09.2011 Västerby KERJ helppo luokka 6/36
07. 11.09.2011 Cecam Shetlands KERJ helppo luokka 1/19
08. 20.10.2011 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 2/40
09. 15.10.2011 Kärmeniemi KERJ helppo luokka 4/40
10. 15.10.2011 Bailador KERJ helppo luokka 3/30
11. 16.10.2011 Bailador KERJ helppo luokka 3/30
12. 23.10.2011 Haroldyn KERJ helppo luokka 6/45
13. 13.11.2011 Corroy Ponies KERJ helppo luokka 3/40
14. 14.11.2011 Corroy Ponies KERJ helppo luokka 5/40
15. 27.11.2011 Taikakuu KERJ helppo luokka 4/40
16. 15.11.2011 Taikakuu KERJ-Cup! helppo luokka 7/94
17. 21.11.2011 KK Bailador KERJ helppo luokka 2/30
18. 25.11.2011 KK Bailador KERJ helppo luokka 3/30
19. 22.11.2011 Lime KERJ helppo luokka 2/30
20. 22.11.2011 Kärmeniemi KERJ helppo luokka 2/29
21. 03.12.2011 Haroldlyn KERJ helppo luokka 2/27
22. 02.12.2011 Corroy Ponies KERJ helppo luokka 6/50
23. 13.12.2011 Koston Suomenhevoset KERJ helppo luokka 1/30
24. 17.12.2011 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 2/50
25. 29.12.2011 Lime KERJ helppo luokka 5/30
26. 12.01.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 4/40
27. 17.01.2012 Hex Sporthorses KERJ helppo luokka 3/50
28. 18.01.2012 Mabel 'n the tommyknockers KERJ helppo luokka 2/45
29. 20.01.2012 Bairdon KERJ helppo luokka 6/50
30. 21.01.2012 Bairdon KERJ helppo luokka 5/50
31. 22.01.2012 Bairdon KERJ helppo luokka 1/50
32. 24.01.2012 Bairdon KERJ helppo luokka 2/50
33. 28.01.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 3/40
34. 25.01.2012 Koston Suomenhevoset KERJ helppo luokka 1/50
35. 27.01.2012 Ride Club Gringsted KERJ helppo luokka 1/30
36. 31.01.2012 Ride Club Gringsted KERJ helppo luokka 4/30
37. 22.02.2012 Koston Suomenhevoset KERJ helppo luokka 6/50
38. 18.02.2012 Krumelur KERJ helppo luokka 5/44
39. 11.04.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 5/40
40. 23.03.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 3/22
41. 25.03.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 4/22
42. 18.04.2012 Vitry KERJ helppo luokka 4/61
43. 22.04.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 3/40
44. 08.05.2012 Västerby KERJ helppo luokka 6/50
45. 17.06.2012 Kosto KERJ helppo luokka 6/41
46. 25.07.2012 Taikakuun Kartano KERJ Cup helppo luokka 5/126

Päiväkirja

01.10.2012
"No niin! Late kiilasi nyt parin vanhemmankin tapauksen ohi Suomenhevosten laatuarvosteluun. Ilmoittautumissähköposti on lähetetty ja nyt odotellaan jo innolla tuloksia!"

29.09.2012
"Päätin nyt, että ilmoitan Laten seuraavaan SLA-tilaisuuteen. Sen jälkeläisnäyttöjen keruussa kestää kuitenkin vielä niin kauan ettei KERJ-laatuarvostelu tule olemaan ajankohtainen luultavasti useampaan kuukauteen ja pitäähän sitä keksiä herralle tekemistä!"

06.09.2012
"Late täytti tänään 13 vuotta. Epäonnennumero ei vaikuttanut ainakaan vielä tänään! Kävimme herran kanssa pitkällä ravi-käynti-lenkillä maastossa ja ori käyttäytyi suorastaan esimerkillisesti. Loistomies!"

26.08.2012
"Latelle syntyi taas uutta jälkikasvua. Kotiin jäänyt tamma sai nimekseen Milkan Riekka. Kaunis pikkuneiti on virkeä ja rohkeutta ei ainakaan puutu! Sen emä on tallin oma Aino-Kanerva. Tämäkin pienokainen tulee varmasti aikanaan valloittamaan kenttäradat. Isäänsä se on ainakin tullut jos ei muuta."

25.07.2012
"Late päätti tänään kilpauransa hienosti KERJ Cupissa. sijoituimme 126 ratsukon luokassa viidensiksi - ei huonosti, vai mitä? Ori jää tosiaankin nyt kilpailueläkkeelle ja valmistautuu ensimmäisiin laatuarvosteluihinsa. Näyttelyt ovat jääneet herran kanssa hieman vähemmälle mutta niihinkin on tarkoitus vielä palata."

01.06.2012
"Tulihan se kesäkin sieltä! Tänään treenailimme hienon ilman kunniaksi koulua ja kunnolla treenasimmekin. Sekä ratsu että ratsastaja lähestulkoon kylpivät hiessä puolentoista tunnin rääkin jälkeen mutta oli se sen arvoista! Laten kunto on loistava ja se jaksoi tehdä hyvin loppuun asti. Harjoitukset onnistuivat suorastaan erinomaisesti eikä käytännössä mikään mennyt oikeasti pieleen. Siis varsin onnistunut treeni!"

01.03.2012
"Ensimmäinen kevätpäivä! Sen kunniaksi kävimme Laten kanssa maastossa. Kävelimme paljon ja laukkailimme pitkiä pätkiä rennosti. Harjoittelimme välillä myös hieman väistöjä jotka ovat tuottaneet viime aikoina hieman vaikeuksia. Muutaman yrityksen jälkeen nekin onnistuivat oikein hyvin ja lenkin yleistunnelma olikin varsin rento ja iloinen molemmin puolin!"

15.01.2012
"Tänään oli jo Laten toisen varsan aika. Aivan emänsä näköinen tamma sai nimekseen Milkan Sipusilppi. Rautiaan pienokaisen emä on jälleen Siitä Tulikin Lotta-tamma. Sipusilpin kohtalona on muuttaa heti vieroituksen jälkeen Lakeaan jossa se saa varmasti hyvän kodin. Tästäkin varsasta odotetaan tulevan suuri kenttäratojen valloittaja - sillä on ainakin hyvät lähtökohdat allaan! Muita tammoja Late ei ole vielä astunut."

01.01.2012
"Tänään syntyi Laten ensimmäinen varsa! Kauniin ruunikon tamman emä on tallin oma Siitä Tulikin Lotta-neiti. Tämä kaunotar on äitinsäkin esikoinen. Varsa sai nimekseen Milkan Saana ja on siis toinen ensimmäisen polven milkalainen kenttäpienhevonen. Pienokainen saa nyt kasvaa, mutta isompana siltä odotetaan paljon! Toivottavasti Late saa paljon enemmänkin yhtä hienoja varsoja."

26.12.2011
"Joulun alla tulee tosiaan maastoistua paljon - joulureissun lisäksi kävin eilen pitkällä kävelylenkillä ja tänään teimme lyhyenlännän kestävyystreenin. Ravailin sivuteitä ja otin pari pätkää laukkaa reippaassa temmossa rennosti eteen. Laten kunto kohoaa koko ajan ja se kyllä näkyy!"

24.12.2011
"Kävimme tänään isommalla porukalla joulumaastossa. Teimme pitkän käyntilenkin kauniissa kelissä ja hauskaa oli! Seikkailimme tutuilla reiteillä ja poikkesimme kerran metsäänkin kun löysimme hyväkuntoisen polun. Ratsastajille reissun kruunasi lämmin glögi ja piparit, hevosetkin saivat osansa ylimääräisen porkkana-annoksen merkeissä!"

15.11.2011
"Kävimme tänään kilpailemassa arvostetussa KERJ-cupissa - ja kas vain, Latehan yllätti kaikki! Herra sijoittui seitsemänneksi 94 ratsukon luokassa. Väittäisin tämän olevan suorastaan hyvä suoritus tältä pikkumieheltä... Kouluosuudella oripoika vetäisi omaksi itsekseen huiman suorituksen ja tasaiset esteosuudet kruunasivat tuloksen. Pitkän päivän jälkeen Late pääsi rentoutumaan karsinaansa ekstraporkkana-annoksen kanssa. Ori näytti itsekin olevan varsin tyytyväinen suorituksiinsa."

28.10.2011
"Sää oli tänään hieman sateinen, joten hevoset olivat ulkona hieman tavallista vähemmän aikaa. Osa suhtautui pieneen eroon tyynesti, osa jopa helpottuneesti, mutta muutama oli silti sitä mieltä, että sisälle en muuten ole vielä tulossa. Etenkin nuorten orien keskuudessa tämä suhtautuminen oli varsin yleistä. Tammat käyttäytyivät tahdikkaammin. Late oli yllättäen yksi niistä, jotka eivät asialle korviaan oikein lotkauttaneet. Ori oli suorastaan letkeä koko päivän ja työskentelikin iltapäivällä mielellään kun kävin sitä liikuttelemassa."

20.10.2011
"Kengittäjä kävi tänään iskemässä raudat jalkaan muutamalle hevoselle. Kaikki käyttäytyivät huomattavan nätisti, yhtään vaaratilannetta ei sattunut ja kengittäjäkin kehui hyvätapaisia hevosia. Uusien kenkien kanssa kelpasikin sitten tepastella! Annoin hevosten olla tänään hieman pidempään ulkona, ja ne purkivat tarmoaan hauskan näköisesti. Illemmalla sisään tuli lauma uupuneita ja nälkäisiä eläimiä. Late oli riekkunut tarhassa oikein olan takaa ja ruokatauko tuntui olevan sille varsin mieluinen tapahtuma..."

14.09.2011
"Ensimmäinen voitto! Late ylitti tänään itsensä Katvuston kelpailuissa. Eihän siinä luokassa tosin ollut kuin 19 lähtijää, mutta voitto on silti aina voitto... Palkintorahoilla ostan kyllä herralle uuden satulahuovan."

Valmennukset

30.07.2012 maastoestevalmennus valm. Ficena
"Niinan ja Laten kanssa aloitettiin siitä, että ori malttoi hypätä esteet ilman valtavaa loikkaa. Pidin esteet tarkoituksella mahdollisimman pieninä, että ratsukko pääsisi niiden yli ilman valtavaa loikkaa, kun Late oli niin innoissaan. Vähitellen Niina sai Latea paremmin kuulolle ja siirryttiin seuraavaan tehtävään. Tukin ja risuesteen välille Latelle mahtui 8 laukka askelta, joten siitä lähdettiin lyhentämään ja pidentämään laukkaa. Ensin neuvoin Niinaa lyhentämään laukkaa niin että saataisiin yhdeksän laukkaa väliin. Ensimmäisellä kerralla se ei aivan onnistunut ja Late hyppäsi aivan pohjasta. Toisella kerralla laukkoja tuli esteiden väliin juuri se yhdeksän ja ratsukko otti vielä pari lyhennystä. Laukan lyhennyksen jälkeen alettiin pidentämään, niin että väliin tuli seitsämän askelta. Seitsämällä askeleella sujui hyvin ja tuli sinne yksi kuuden askeleenkin hyppy, joka oli loistava ja ori kyllä venytti laukkaansa komeasti. Loppuun ratsukko meni vielä veden läpi ja alashypyn. Late hyppäsin aluksi alashypyn hyvin, mutta välillä hieman haparoiden. Lopeteltiin siihen, että ratsukko pääsi vesieste alashyppy yhdistelmän onnistuneesti."

22.07.2012 kouluvalmennus valm. Uppe
"Late oli todella reippaalla tuulella valmennuksen alussa, joten päätin heti mitä tehtävää sen kanssa tekisimme. Neliapila on tehtävä, jossa ratsastetaan 9m uran sisäpuolella ja molemmissa päädyissä tehdään kulmiin voltit. Tässä harjoituksessa Late joutui työskentelemään kokoajan, mutta toisaalta se myös rahoittui toistuvasta kääntelystä. Aluksi ratsukko teki tehtävää käynnissä ja ravissa molempiin suuntiin. Late kääntyi hyvin ja rentoutui nopeasti. Tämän jälkeen ratsukko jatkoi ravissa ja ratsastaja istui alas volteissa ja kevensi suorilla. Välikäyntien jälkeen ratsukko teki harjoitusta laukassa. Laukatessa Late vähän intoili suorilla pätkillä, mutta voltit saivat sen aina rauhoittumaan. Ratsastajalle kääntäminen tuotti laukassa aluksi hieman vaikeuksia, mutta kun neuvoin pitämään hevosen oikealla linjalla, Late kääntyi sulavammin ja rauhoittui kierros kierrokselta. Lopetimme harjoituksen hyvään laukkapätkään. Loppuvalmennuksen ajan keskityimme työstämään käyntiä ja ravia, sillä neliapila on vaativa ja Late tarvitsi aikaa palautumiseen. Ravissa keskityimme ratsastajan istuntaan harjoitusravissa, mutta Laten liikkumiseen ei enää lopuksi kiinnitetty niin paljon huomiota. Käynnissä istunnan lisäksi tarkkailtavaksi pääsi hyvä ohjastuntuma ja eteenpäinpyrkivä hevonen. Kun Late oli rento ja nöyrä myös käynnissä, annoin ratsukolle luvan ottaa pitkät ohjat."

20.03.2012 estevalmennus Katveessa
"Kootessani esteitä kentälle Niina ja Late suorittivat alkulämmittelyä. Late oli varsin eteenpäinpyrkiväinen ja vauhdikas. Niinan piti vain vähän muistuttaa pohkeella suokkipoikaa olemaan oikomatta kulmissa, ja Late tottelikin nöyrästi. Aloitimme maapuomeilla ja jumppasarjalla. Maapuomeilla pyrin kiinnittämään Laten huomion askelen pituuteen ja -sovittamiseen. Jumppasarja oli koottu kolmesta peräkkäisestä pienehköstä esteestä, joiden väliin mahtui vain yksi laukka-askel. Aluksi sain nostaa jokusen jumppasarjan puomin maasta, mutta pojalle tuli nopeasti itsevarmuus näiden suhteen, ja tiputuksia ei enää tullut. Kokosin metrin korkuisen pystyesteen kentälle, ja aloimme työskennellä sen parissa. Jostain syystä Late hyppäsi pystyä mielummin ravista kuin laukasta. Sait kannustaa suomenhevosta kauan ja työskennellä pääty-ympyrällä ennen kuin ori hyppäsi esteen laukasta. Muutaman kerran suoritettuanne harjoitusradan puhtaasti ja vaivatta, annoin teille luvan aloittaa loppuverryttely itsenäiseen tahtiin."

02.10.2011 kestävyysharjoittelua kotona
"Tänään oli Latella kestävyysharjoittelupäivä laukan muodossa. Harjoitus oli melko lyhyt, aluverryttelyjen jälkeen molempiin suuntiin parit muutaman minuutin laukat. Laukkojen jälkeen loppujäähdyttelyt ja homma olikin sitten siinä. Eilen oli ollut varsin rankka koulutreenipäivä ja Laten luontainen eteenpäinpyrkimys oli kenties aavistuksen huonompi, mutta tahti säilyi hyvin ja laukka oli muuten laadukasta kuten aina. Askel oli pyörivää ja kolmitahtista, takaosaakin ori käyttää nykyään jo varsin tehokkaasti. Lienekö siihenkin vaikuttanut eilisen harjoitukset - Late oli nimittäin intoutunut liikkumaan erittäin hyvässä muodossa itseään kantaen. Orin kunto on kohonnutkin jo varsin huomattavasti - ennen se ei olisi jaksanut yltää sellaisiin suorituksiin! Ravi-käynti-lenkitkin alkavat sujua jo varsin reippaassa tahdissa kuitenkin tasaisuutensa säilyttäen. Eniten parannusta on kuitenkin esiintynyt juuri laukassa - enää Laten ei tarvitse lähteä juoksemaan alta pois väsyessään, vaan se pystyy jatkamaan samaan malliin tarvittavat pätkät. Suorastaan erinomaisesti siis on mennyt ja harjoituksista on ollut todella hyötyä!"© Malsamo 2008-2013 ellei toisin mainita
tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasun ideasta kiitos Daivive