Milkan Kaspar

virallinen nimi Milkan Kaspar rotu, sukupuoli suomenpienhevonen, ori
väri, säkäkorkeus punarautias, 142 cm syntymäaika 06.12.2011, 73 vuotta
rekisterinumero VH11-018-1578 painotus, koulutustaso kenttäpainotus, helppo luokka
kasvattaja Malsamo omistaja Niina (VRL-08709)

Kaspar täytti 3 vuotta 06.03.2012 ja 6 vuotta 06.06.2012

           

  • VIR MVA Ch hyväksytty 2/13
  • KTK II 05.01.2013 (18 + 18 + 17 + 18 = 71p.)
    - Paksu kaula sekä liittymät päähän ja runkoon, hyvä rungon pituus, hieman takakorkean oloinen. Lyhyet vuohiset, supistuneet etusääret, ahdas takaa.
  • SV III 15.04.2012 (8 + 10 + 5 + (6 + 10 (65.145%)) + 0 = 39p.)
II-palkinto rotunäyttelyssä 05.01.2012 (tuom. Ansku)

22.08.2012 Tihutyö, irtoSERT, pt. Anniina K.
26.12.2012 Aavan Suomenhevoset, MVA-sert, pt. Shonna
30.12.2012 Karman Suomenhevoset, irtoSERT, pt. Henna L.
26.02.2013 Helmen Suomenhevoset, MVA-SERT, pt. Peppi S.

Kaspar - vilkas ja ihmisystävällinen

Kaspar on utelias ja vilkas eikä koskaan kyllästy tutkimaan maailmaa. Jos jossakin näkyy jotain uutta on ori heti tarkkana kuin porkkana - ja porkkanan ilmaantumisen myötä katoaakin sitten keskittyminen. Joskus herraa saa hieman muistutella meneillään olevasta hommasta - nyt ei välitetä oravista vaan suoritetaan pohkeenväistö kirjaimesta H kirjaimeen I! Kiltti Kaspar joutuu riistämään itseltään hauskojen juttujen seurailemisen ilon mutta unohtaa sen heti alkaessaan taas keskittyä työntekoon. Siitä se kyllä pitää kovastikin - kun ori sille päälle sattuu ei pärskimisellä tunnu olevan loppua, korvat lerpattavat päässä rentoina kuin sukat ja koko hevonen on ryntäitään myöten vaahdossa.

Tämä into on todella hieno piirre. Kaspar on aina oppinut mielellään uutta ja ratsukoulutus oli orin kanssa hauskaa hommaa. Pieni vauva keskittyi silminnähden koettaessaan miettiä miten ne jalat taas menivätkään kun mamma pyytää sivulle ja eteen samaan aikaan! Vaikka intoa olikin ei Kaspar oppinut kovinkaan nopeasti ja uudet jutut vaativat toistoja, toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja sujuakseen oikeasti hyvin. Noin tuhannen yrityksen jälkeen orin pään päälle syttyi aina lamppu, se sanoi AHAA! ja äkkiä kaikki alkoikin sujua. Sen jälkeen ei ollutkaan enää minkäänlaisia ongelmia.

Tasaista työstäessä Kaspar on innoissaan, se tekee just eikä melkein ja on selkeästi hyvin ylpeä itsestään saadessaan kiitoksen hyvin tehdystä työstä. Vaikka keskittyminen saattaakin kadota helposti on sen takaisin saaminen ihan yhtä nopeaa. Hypätessä Kaspar kuumuu nopeasti, mutta se on silti ketterä, nopea ja varma joten mutkat suoriksi vaan ja menoksi! Maastoesteillä sama meno jatkuu. Jos ori oikein sille päälle sattuu voi olla, ettei jarruja tunnu löytyvän sitten mistään ja maaliviivan jälkeen pitää jäädä hetkeksi pyörimään paikoilleen ennen kuin Kaspar tajuaa että homma on jo ohi.

Kilpailutilanteet ovat aina vähän jännä juttu, eikä Kasparin keskittyminen tahdo aina ihan riittää. Kun kävimme esittäytymässä varsa-arvostelussa huhtikuussa 2012, ei ori tahtonut käyttäytyä sitten lainkaan ja kaikki tuo huithapelointi johti kolmospalkintoon vaikka potentiaalia olisi varmasti ollut parempaankin. Kilpailutilanne on silti aina tilanne jota ei auta kuin harjoitella, ja pikku hiljaa suoritukset alkoivat parantua ja lopulta pääsimme esittämään tuomareille samaa tasoa kuin mitä kotoa löytyy.

Käsiteltäessä Kaspar on sanalla sanoen kiltti. Se sallii eläinlääkärinkin tutkia ja kopeloida itseään mistä mielii ilman ongelmia, ja tavallinen arki sujuukin sitten tämän orin kanssa kuin vettä vain. Taluttaessa se ei kiirehdi, lastaus ja purku onnistuvat, harjatessa se seisoo rauhassa ja odottaa, kaviot nousevat helposti, varusteet saa laitettua kuin puuhevoselle... Ongelmia ei ole oikeastaan minkään kanssa. Mitään erikoisia juttuja Kasparilla ei ole, se käyttäytyy juuri niin kuin pitääkin.

Sukutaulu

      Kullervo
prt sph, 141 cm
KTK III, KERJ II
      Aapeli
m sph, 140 cm
EVM
      Arto
trn sph, 143 cm
EVM
      Aunekke
m sph, 139 cm
EVM
      Kukkaistyttö
tprn sph, 137 cm
EVM
      Keijo
trn sph, 140 cm
EVM
      Kyötikki
prt sph, 146 cm
EVM
      Aino-Kanerva
prt sph, 142 cm
VIR MVA Ch, KTK III, KERJ II
      Unto
rt sph, 145 cm
EVM
      Usko
vprt sph, 143 cm
EVM
      Umppari
vprn sph, 143 cm
EVM
      Amppari
vrt sph, 138 cm
EVM
      Arvo
rt sph, 139 cm
EVM
      Alamäki
rt sph, 142 cm
EVM

Kasparin isä, Kullervo, on säpäkkä oriherra joka suorittaa sille annetut tehtävät varmasti ja hyvin. Kuumakalleksikin kutsutulta orilta löytyy korkeutta 141 senttiä ja väriltään se on punarautias. Kullervo kävi nappaamassa tilaisuuden parhaat pisteet KERJ-laatuarvostelusta maaliskuussa 2012 toisessa tilaisuudessa koko höskän pystyynnostamisen jälkeen. Lajin sijoituksia orilta löytyy 51 kappaletta.

Isänisä Aapeli on komea, 140 cm korkea oripoika, jolta virtaa löytyy vähintäänkin tarpeeksi. Ori ylittää vauhdikkaasti esteen kuin esteen ja onkin varmaan tämän vuoksi menestynyt maastoesteillä mahtavasti. Vauhdikas herra malttaa hienosti mielensä myös hieman rauhallisempiin lajeihin, kuten kouluratsastukseen ja rataesteisiin. Tämä lähes 18-vuotias ori on jo liki 20 jälkeläisen isä ja on periyttänyt mustaa väriään sekä loistavaa rakennettaan pitkälti jälkeläisilleen. Ori löytyy myös suomenhevosten kantakirjasta toiselta palkinnolta.

Isänisänisä Arto oli kenttäpainotteinen pienhevosori, joka oli Kullervon tapaan Aapo A:n kasvatti. Arto oli ensimmäinen kunnolla menestynyt pienori ja tämän vuoksi onkin Suomen jalostusmarkkinoilla ollut kovassa huudossa aikanaan. Korkeutta Artolta löytyi 143 cm, mutta tästä huolimatta esteet ylittyivät hienosti jopa 120 cm saakka. Rokea luonne mahdollisti menestyksekkään uran kenttäratsuna.

Isänisänemä Aunekke oli kenttäpainotuksen omannut, musta pienhevostamma, joka loikki pelottomasti yli esteestä kuin esteestä. Pelotonta luonnettaan tamma onkin jakanut auliisti peräti kuudelle varsalle, jotka se sai aktiivisimman kilpauransa päätteeksi. Tamma menehtyi valitettavan onnettomuuden seurauksena ollessaan vain 21-vuotias, kun liukkaalla kelillä rekka lähti sivuluisuun ja pyyhkäisi trailerin mukaansa.

Isänemä Kukkaistyttö on vielä tälläkin hetkellä nuorehko neitonen, joka omaa kauniin tummanpunaruunikon karvapeitteen. Vaikka tamma omaa pyöreän rungon, ei se kuitenkaan ole ihrava. Vaikka säkäkorkeutta tältä pienhevoselta löytyy vain 137 cm, on se rihkea kuin mikä ja vauhtiakin löytyy tarvittaessa vähintään yhtä paljon kuin hieman isommasta pollesta. Tamma on tähän mennessä varsonut kaksi kertaa, mutta valitettavasti toinen varsa menehtyi lähes heti syntymänsä jälkeen. Kenttäpainotteinen sydänten murskaaja löytyy myös kantakirjasta hienolta ykköspalkinnolta!

Isänemänisä Keijo on taatusti kantanut oman kortensa kekoon, kun on Kukkaistytön rakennetta kasattu. Ori on nimittäin myös KTK-I ja muissakin rakennetta vaativissa mittelöissä se on pärjännyt loistavasti. Vaikka ori onkin koulutettu ratsuksi ja siitä kovalla työllä saa komeat koulukiemurat irti, on se kuitenkin kiertänyt näyttelykehiä suuremmaksi osaksi. Ratsuna on todella vaativa ja kaahoittaakin menemään kuinka itse tykkää. Vain harvat saavat orin kuuntelemaan itseään ja kulkemaan nätisti, mutta kun näin tapahtuu, on se todellinen ilo silmälle.

Isänemänemä Kyötikki oli 146 cm korkea tammanen, jonka pääpainotus oli kouluratsastuksessa. Kouluradoilla tamma olikin tuttu näky usean vuoden ajan ja se olikin ottanut tavakseen tulla voittosijoille useammin kuin kukaan olisi alkuun osannut odottaa. Vaikka nuorempana tamma oli hieman rasavilli eikä odotuksia sen kohdalle juurikaan laitettu, jaksoi eräs Hanna sen kanssa sitkeästi harjoitella ja lopulta he kilpailivatkin aluetasolla vaativissa luokissa. Rakenteellisesti tamma ei ollut ihan valioyksilö, mutta kuitenkin se kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle tamman ollessa 5-vuotias, joka puolestaan edellytti siitostamman uran. Jälkeläisiä tamma sai 4 kappaletta, joista vain Kukkaistyttö on edes hieman menestyneempi.

Kasparin emä, Aino-Kanerva, on tyyni, järkkymätön, todella punainen ja hieno pienhevostamma. 142-senttinen punarautias kilpaili kenttäratsastuksessa helpossa luokassa 55 sijoitukseen asti voittaen useamman kerran. Aino on jättänyt jälkeläisilleen hienoa luonnetta ja kaunista väriään. Muotovalionarvon ansainnut tamma kantakirjattiin tammikuussa 2012 kolmannelle palkinnolle 67 pisteellä ja se ansaitsi KERJ-laatuarvostelun tilaisuudessa toisen palkinnon.

Kenttälinjaan Ainon sukua alkoi kääntää isän puolelta jo kolmas polvi, mutta se hyppäsi yhden sukupolven yli jättäen isä-Untolle mitä parhaimmat lahjat kenttäratsastuksen pariin. Pienkokoinen rautias kilpaili aikamoisella menestyksellä helpoissa luokissa, ja taskusta löytyy muun muassa suomenpienhevosten kenttämestaruuksia sekä Suomen kenttäponimaajoukkueen edustuspaikkoja puhumattakaan SM- ja PM-tason menestyksestä. Ori on ollut suosittu myös jalotuspiireissä, tällä hetkellä sillä on 10 jälkeläistä, joista kuusi on jo kvaalannut itsensä kansalliselle tasolle kenttäratsastuksen parissa!

Isänisä Usko rauhallisuudestaan, loistavasta tasapainostaan ja perisuomalaisesta varmuudestaan huolimatta jätti kenttäratsastuksen kokeilematta ja keskittyi rataesteisiin. Ponnua löytyy kuin pieneltä ponilta - 143-senttinen ori kilpaili pääosin metriä, mutta myös muutama hyväksytty 0/0-startti kympin luokista löytyy! Ykköspalkinnolle P-suunnalla kantakirjattu ori on suosittu jalostuksessa, minkä huomaa sen 29 jälkeläisestä.

Isänemän puolelta löytyykin sitten täysin kenttäpainotteista porukkaa. Umppari-tamma kuvastaa perinteistä suomalaista - ujo, hiljainen ja vaatimaton. Kenttäpainotteinen tamma kilpaili vakaasti sijoittuen CCI/CIC1-tasolla. Rauhallisuutta uhkuva Umppari on tätä kirjoittaessa 28-vuotias ja viettää siitostammana eläkepäiviään. Kaikki 9 jälkeläistä ovat kukin omalla tapaansa hienoja, ja tästä kieliikin jälkeläisluokka AB tamman meriiteissä.

Emä Amppari, uskomattoman ketterä ja vilkas tamma on suomenpienhevonen vailla vertaansa: se on kenttäpainotteisen uransa aikana useasti ollut sijoilla suomenhevosten SM-kenttäkilpailuissa sekä palkittu vuoden pienhevosena. Amppari kilpailee yhä menestyksekkäästi helppoja luokkia, eikä menolle näy stoppia!

Aitojuttu on Aimomiehen vastakohta - temperamenttinen ja tamma isolla t:llä. Estepainotteinen tamma ei ikinä ollut niin sanotusti kunnon kilpahevonen, vaan se toimi tuntihevosena laadukkaalla, valmennustyyliin tunteja pitävällä ratsastuskoululla. Kuitenkin se onnistui kvaalata itsensä vakioratsastajansa kanssa aluetasolle asti, ja ratsukko voittikin neljänä peräkkäisenä vuonna ratsastuskouluoppilaiden väliset estemestaruudet.

Emänemä, Alamäki, onkin melkoinen monitoimihevonen. Sen omistaa kolmihenkinen perhe, jossa kaikki harrastavat hevosia - isä kilpaili Alamäellä kentässä, äiti koulussa ja tytär esteillä. Se toimii hyvin joka lajissa, mistä kielii lukuisat hyvät tulokset helppo A -luokista, 100-radoilta ja helpoista kenttäluokista. Perhe on myös kantakirjannut Alamäen III-palkinnolla R-suunnalle. Nykyään tamma toimii siitostammana ja harrasteratsuna saman perheen luona.

Isän puolen toinen ja kolmas polvi © Nenna, emän puolen toinen ja kolmas polvi © Kärmeniemi

Jälkeläiset

o. Milkan Kontio s. 10.07.2012 e. Milkan Saana ei mainittavaa
t. Milkan Saimaa s. 19.07.2012 e. Milkan Saana ei mainittavaa
o. Klaus s. 09.10.2012 e. Liisi ei mainittavaa

Kilpailukalenteri

01. 12.01.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 1/40
02. 13.01.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 3/40
03. 10.01.2012 Bailador KERJ helppo luokka 1/30
04. 16.01.2012 Mabel 'n the tommyknockers KERJ helppo luokka 4/45
05. 17.01.2012 Mabel 'n the tommyknockers KERJ helppo luokka 1/45
06. 18.01.2012 Mabel 'n the tommyknockers KERJ helppo luokka 5/45
07. 20.01.2012 Bairdon KERJ helppo luokka 7/50
08. 23.01.2012 Bairdon KERJ helppo luokka 1/50
09. 27.01.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 5/40
10. 26.01.2012 Koston Suomenhevoset KERJ helppo luokka 6/50
11. 15.02.2012 Taikakuun Kartano KERJ-Cup! helppo luokka 4/92
12. 21.02.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 5/40
13. 23.02.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 3/40
14. 04.03.2012 Vitry KERJ helppo luokka 3/61
15. 05.03.2012 KK Marlene KERJ helppo luokka 2/30
16. 07.03.2012 KK Marlene KERJ helppo luokka 3/30
17. 08.03.2012 KK Marlene KERJ helppo luokka 5/30
18. 09.03.2012 KK Marlene KERJ helppo luokka 2/30
19. 25.02.2012 Ride Club Gringsted KERJ helppo luokka 3/30
20. 10.03.2012 Koston Suomenhevoset KERJ helppo luokka 1/50
21. 22.03.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 2/40
22. 26.03.2012 Ride Club Gringsted KERJ helppo luokka 2/30
23. 27.03.2012 Koston Suomenhevoset KERJ helppo luokka 5/50
24. 08.04.2012 Kilva JK KERJ helppo luokka 2/40
25. 08.04.2012 Pöllömetsä KERJ helppo luokka 6/47
26. 10.04.2012 Pöllömetsä KERJ helppo luokka 6/47
27. 17.04.2012 KK Bailador KERJ helppo luokka 4/30
28. 19.04.2012 KK Bailador KERJ helppo luokka 5/30
29. 25.05.2012 Satulinna KERJ helppo luokka 1/30
30. 19.04.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 3/40
31. 08.05.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 4/40
32. 09.05.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 1/40
33. 12.05.2012 Taikakuun Kartano KERJ helppo luokka 1/40
34. 29.05.2012 Herecia KERJ helppo luokka 3/50
35. 30.05.2012 Herecia KERJ helppo luokka 6/50
36. 15.06.2012 Kosto KERJ helppo luokka 6/41
37. 10.08.2012 Katvusto KERJ helppo luokka 5/30
38. 23.07.2012 Lumivuo KERJ helppo luokka 1/40
39. 30.07.2012 Bellwood KERJ helppo luokka 1/40
40. 09.08.2012 Bairdon KERJ helppo luokka 5/50
      
00. 25.08.2012 Taikakuun Kartano KERJ-Cup helppo luokka (tarina) 4/4

Päiväkirja

25.08.2012 KERJ-Cup tarinaluokka
No niin, ystävä hyvä. Kohta lähdetään. Nämä on nyt sitten isot kisat ja silloin käyttäydytään kunnolla. Koulukokeessa olisit voinut keskittyä itse vähän enemmän niiden tammojen tuijottelun sijasta. Minä en todellakaan tiedä mikä sinuun meni esteillä. Tämä on nyt viimeinen tilaisuus petrata ja suorittaa niin hyvin kuin minä tiedän sinun osaavan, joten ole kiltti ja näytä mammalle että pystyt siihen?

Me ollaan tehty tämä kymmeniä kertoja ennenkin ja sinä tiedät kyllä miten homma menee. Ei löysäillä, ei kaahoteta eikä sitten heittäydytä kuuroksi niin kuin viimeksi tai minulle tulee taas sairaalareissu. Ei se ehkä ollut sinulle niin kamalaa mutta mammaan kyllä sattui ja sitähän sinä et halua. Jos näyttää siltä että minun pyyntöni menevät kuuroille korville olen valmis käyttämään voimakeinoja koska tänään minä aion päästä maaliin asti ja vielä ratsun kanssa. Sinulla ei ole siihen nokan kopauttamista.

No nyt mentiin. Jos teet kiltisti saat maalissa sokerin.

- "Toivottavasti selvisivät tällä kertaa ehjin nahoin maaliin. Hyvä kirjoitusasu."
- "Sujuva tarina, mutta jotain todella koukuttavaa jäi puuttumaan. Sokeri mukava lisä lopussa!"
- "Voimakeinoilla uhkailu taisi mennä perille, mamman mussukka laukkasi maaliin saakka! Tarinaan oli keksitty hyviä ja osuvia lausahduksia ja lahjomisyrityksiä."

Valmennukset

30.07.2012 maastoestevalmennus valm. Ficena
"Kaspar oli innoissaan kun pääsi hyppäämään maastossa esteitä, mutta Niina sai sen hyvin kuuntelemaan apuja. Ratsukko aloitti hyppäämään kulmaa, joka ei ollut kovin suuri. Kaspar ei epäröinyt yhtään kulmaa lähestyessään, mutta juuri kun se oli hyppäämässä, se teki täys pysähdyksen. Niina käänsi sen pois esteeltä ja jatkoi laukkaa ja teki uuden lähestymisen. Kasparille ei jäänyt aikaa epäröidä kun Niina käski sen esteestä yli. Hyppy oli tasainen ja ori sai paljon kehuja. Ratsukko hyppäsi kulman vielä pariin kertaan, kunnes siirryttiin pystylle, joka oli tehty ohuista tukeista. Pysty oli aivan helppo nakki, joten siihen lisättiin vielä pöytä ja risueste. Pöydän ja risuesteen välillä oli tiukka käännös, johon todella sai tehdä töitä säilyttääkseen hyvän rytmin. Kerran Kaspar tiputti raville tässä kurvissa, mutta muuten se meni todella hyvin ja Niina pysyi hyvin mukana hypyissä. Välillä Kaspar rupesi kieltämään pöydälle, sillä se otti liikaa vauhtia. Neuvoin Niinaa pidättämään oria reilusti jo ensimmäisen esteen päällä, jotta muille esteille tulisi hyvä lähestyminen. Päätettiin lopetella siihen tehtävään, sillä helle oli aikamoinen."© Malsamo 2008-2013 ellei toisin mainita
tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasun ideasta kiitos Daivive