Tänään oli todellakin surun päivä, sillä hetken sisällä menetimme pitkäsukuisten suomenhevosten jalostuksen pohjan, 29 vuoden ikään ehtineen tamman Milkan Jelenan sekä tämän pojan, 24-vuotiaan Milkan Jalka&Lampun joka niin ikään on ja tulee olemaan tärkeä osa jalostustyötäni. Näitä kahta jäämme suremaan erityisen paljon. Molemmat olivat kärsineet hammasvaivoista jo jonkin aikaa ja tänään päätimme päästää molemmat suuremmille laitumille. Jelena ei ehtinyt korottaa jälkeläisluokkaansa eläessään kuten oli aikomus, mutta tamman muistoksi asia tulee vielä tapahtumaan. Levätkää rauhassa.

"Vaikk' puhdasta kultaa sydän ois
se kuitenkin uupuu ja sammuu pois"

Milkan Jelena menehtyi illalla 07.09.2012
Lepää rauhassa, jäämme kaipaamaan sinua!

Milkan Jelena

virallinen nimi Milkan Jelena rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeus rautias, 158 cm syntymäaika 18.03.2009, 29 vuotta
rekisterinumero VH05-018-8645 painotus, koulutustaso kouluratsastus, vaativa A
kasvattaja Malsamo omistaja Niina (VRL-08709)

Jelena täytti 4 vuotta 18.07.2009 ja 6 vuotta 18.09.2011

 • VIR MVA myönnetty 7/2012
 • Jälkeläisluokka B myönnetty 6/2012
 • SLA I 10.01.2012 (13 + 20 + 23 + 20 + 20 = 96p.)
  1. Hyvät tyypit ja leimat 4p.
  2. Nätti pää, lyhyt kaula, ok lavat 3p.
  3. Sopusuhtainen runko, hyvä takaosa 4p.
  4. Jalka-asennoissa sanomista 2p.
 • Champion myönnetty 12/2011
 • KRJ I 15.12.2011 (20 (6+7+7) - 40 - 22 - 10 - 8 = 100p.)
 • YLA 1 21.11.2011 (31 + 33 + 41 + 35 = 140p.)
 • KTK III 25.10.2011 (18 + 16,5 + 17 + 17 = 68,5p.)
  - Hyvät tyypit ja selkeät leimat, ej takanojoiset ja hieman taipuneet polvet, tj melko hyväasentoiset, lyhyet vuohiset. Kaunis pää ja hyvä kaula.

10.08.2011 Viehättävä, irtoSERT, pt. Shonna
10.10.2011 Viehättävä, MVA-SERT, pt. Peppi S.
10.10.2011 Kärmeniemi, irtoSERT, pt. Siiri K.
20.03.2012 Moondance, MVA-SERT, pt. Shonna. (BIS1)

III-palkinto rotunäyttelyssä 05.10.2011 (tuom. Anette N.)
II-palkinto rotunäyttelyssä 05.11.2011 (tuom. Vibaja)

RCH VSN-näyttelyssä 27.02.2012

Jelena - upein kaikista

Jelena on kahden upeasukuisen hevosen vielä upeampi jälkeläinen. Sen emä oli aikoinaan minun hevoseni, mutta jouduttuani luopumaan Ritaksi kutsumastani tammasta on Jelena nyt tallin ainoa tätä sukuhaaraa edustava hevonen. Sillä on siis edustustehtävä, jonka se hoitaakin sitten kunnolla.

Yleisesti Jelena on oikein perinteinen suomenhevostamma. Se on rauhallinen, selväpäinen, nöyrä ja miellyttämisenhaluinen. Varsana ja nuorena neiti oli koko ajan menossa ja jarrun kanssa oli melko paljonkin ongelmia, mutta vanhemmiten hän on sitten suvainnut hieman hidastaa tahtiaan ja rauhoittua. Jelena on joka tilanteessa yhtä tasainen, ja pienemmätkin uskaltaa päästää puuhailemaan tamman kanssa. Mikään alle 15km/h liikkuva tai alle 100 desibeliä ääntä muodostava ei saa neitiä järkkymään.

Hoitaessa Jelena seisoskelee rauhallisesti paikoillaan sillä aikaa, kun ihminen hoitaa hommat. Liian hellä harjaaminen saattaa hieman kutittaa neitiä, joka onkin enemmän reilun homman kuin epämääräisen hipsuttelun naisia. Jalat nousevat kavioiden puhdistusta varten kuin ei mitään, ja koko hevosenkin saa helposti siirtymään pienellä hipaisulla. Vesipesu on Jelenan suosikkihetkiä maailmassa, ja se koettaa mielellään kääntää päätäänkin vesisuihkun puoleen. Homman loputtua tamma jää hetkeksi hölmistyneenä paikoilleen: joko se nyt on ohi? Suojien, satulan ja suitsien laitto sujuu ilman minkäänlaisia ongelmia, ja taluttaessakin Jelena seuraa ihmistä kuin koira.

Ratsastaessa Jelena on - kuten alussa jo mainittu - hyvin nöyrä ja miellyttämisenhaluinen. Ei ole mitään, mitä se ei tekisi, jos siltä vain pyydetään oikein! Muistutuksena nuoruuden reippaista vuosista Jelenalla ei todellakaan ole minkäänlaista ongelmaa eteenpäinpyrkimyksen kanssa, ja raippakin on aina mukana vain pientä korjaamista ja muistuttelua varten. Kaahailu saattaa joskus olla aavistuksenomainen ongelma ratsastuskerran alussa, mutta ei tamman rauhoittumisessakaan kyllä kauaa kestä. Kun kaikki on kasassa, on Jelena mitä miellyttävin paketti ratsastaa.

Kouluratsastus on Jelenan omin laji. Se sopii siihen hyvin luonteensa puolesta, ja kun kokoamiskykyäkin löytyy, on tamma saatu koulutettua suomenhevoseksi harvinaisen hyvälle vaativan A:n tasolle. Näin ollen tammalta onnistuvat niin vaihdot kuin laukkasulut ja puolipiruetitkin, ja liikettäkin löytyy hienoihin keskiaskellajeihin. Kärsivällisyydenkään kanssa ei ole ongelmaa, ja Jelena jaksaa hämmästyttävän monta toistoa peräjälkeen - tosin niille on harvemmin käyttöä, sillä oppivaisen tamman kanssa ei kovin montaa kertaa tarvotse pyytää, kun se jo keksii, mitä pitää tehdä.

Muiden hevosten seurassa Jelena viihtyy - luonnollisesti - ja sen menoa lauman mukana on hauska katsella. Vain laitumella ja tarhassa sen on nähty todella villiintyvän! Kengittäjän, eläinlääkärin ja muiden kummallisuuksien vierailutkaan eivät pysty rikkomaan sen rauhallisuutta muualla.

Sukutaulu

     Sannin Jekku
vprt sh-o, 158 cm
YLA 2, VVJ III, KRJ II, SLA-II, III-palk.
     Viritys TUM
tprt sh-o, 157 cm
YLA 2, SLA-II, KRJ III
     Samooja TK
rt sh-o, 153 cm
     Virkku L
sh-t
YLA 3
     Hallapuron Silja
prn sh-t, 157 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA 2, VVJ I,
KRJ II, ERJ III, SLA-I*
     Haavelaakson Kaipuu
rt sh-o, 153 cm
     Yaven Illuusia
prt sph-t, 145 cm
VIR MVA Ch, KTK-III
     Viehättävän Rikissa
rt sh-t, 156 cm
YLA 2, KTK-III
     Riitamaan Ristinolla
rt sh-o, 155 cm
VIR MVA Ch, SUP-V, KRJ I, KTK-II, YLA 2
     Raadelman Yksinolla
rt sh-o, 150 cm
VIR MVA Ch, SUP-V, KTK-I, KRJ I,
ERJ II, SLA-I*, YLA 1
     Sateen Rutina
rt sh-t, 153 cm
VIR MVA Ch, SUP-V, KTK-II, SLA-I, YLA 2
     Jeanne U
rt sh-t, 157 cm
VIR MVA Ch, SUP-V, YLA 2, KTK I,
KRJ I, ERL III, SLA-I
     Kotikunnaan Viljo
rt sh-o, 159 cm
SLA-II, YLA 3, KRJ II
     Marjametsän Ennenkaikkea
vprt sh-t, 151 cm
VIR MVA Ch, SLA-I, YLA 2, KRJ II, KTK-III

Katso 6-polvinen sukutaulu täältä.

Isä Sannin Jekku on vaaleanpunarautias komea suomenhevosori, jolta löytyy korkeutta mukavat 158 senttiä, eli mikään pikkuponi ori ei todellakaan ole. Luonteeltaan Jekuksi kutsuttu ori on aivan mahtava tapaus, ettei toista samanlaista ole. Jälkeläisiä orilta löytyy kuusi kappaletta, ja kilpailumenestystäkin on tullut; KRJ 46, ERJ 37, VVJ 31, KERJ 7, WRJ 4, joten ihan täysin tyhjänpanttina ori ei ole seisoskellut. Kilpailumenestyksen lisäksi orilla on myös palkintokaapissaan paljon kaikkea, joista mainittakoon nyt YLA2 ja KRJ-II, sekä monet muut.

Isänisä Viritys TUM on suhteellisen komea myöskin, korkeutta löytyy 157 senttiä, ja väriltään oripoika on tummanpunarautias. Palkintokaapista löytyy YLA2, KRJ-III ja SLA-II, joten ihan meriittömättömäksi ori ei ole jäänyt, ja onkin erittäin komea tapaus kaikin puolin. Luonteeltaan ori on välillä itsepäinen, ratsastettaessa kokeneella ratsastajalla itsepäisyys on tiessään. Kilpailumenestystäkin löytyy; 58, ERJ 10, KERJ 2, VVJ 3. Jälkeläisiä on kymmenisen kappaletta.

Isänisänisä Samooja TK oli komea suomenhevosori, jolta ei puuttunut luonteesta yhtään osaa, täydellinen pakkaus, vaikkei sitä jokaisen käsiin voinutkaan antaa. Ori on kuitenkin aina ori, joten. Jälkeläisiä orilla on kolme kappaletta, ja kilpailumenestystä jonkin verran. Menehtyi kuitenkin pahan ähkyn johdosta.

Isänisänemä Virkku L on ihan kiva suomenhevostamma, joka on palkittu yleislaatuarvostelussa kolmannella palkinnolla. Koulutukseltaan vaativa B-tasolle asti yltänyt tamma on suhteellisen mukava neiti. Kilpailumenestystäkin on, joten tammaa ei voi syyttää ainakaan tekemisen puutteesta.

Isänemä on kaunis muotovalio champion Hallapuron Silja. Tamma on luonteeltaan enemmän, kuin voisi toivoa; pirteä, hauska tamma, jolla on sulavat, hienot liikkeet. Palkintokaappi ratkeilee liitoksissaan, sillä palkintoja löytyy monesta takaa; KTK-II, YLA2, VVJ I, KRJ II, ERJ III, SLA-I*.. Tammalla on myöskin kahdeksan jälkeläistä, ja kilpailumenestystä löytyy jonkin verran, mainittakoon nyt, että kouluratsastuksesta on kerätty 38 kappaletta, yhteensä koulukisoja on huimat 164 kipaletta.

Isänemänisä Haavelaakson Kaipuu on komea rautias oripoika. Luonteeltaan oria kuvataan rauhalliseksi, ehkä hiukan araksi oripojaksi, jolta saattaa joskus ratsastettaessa puuttua jarrut, sillä ori kuumuu välillä suhteellisen paljon. Koulupainotteinen ori on kerännyt vain 15 sijoitusta, mutta on kilpaillut sitäkin enemmän. Suvultaan ori on upeaakin upeampi, ja tämä ori on kaiken huippu.

Isänemänemä Yaven Illuusia on kaunis rautias tamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 145 senttiä, pienhevosmalli siis. Jälkeläisiä tammalla on kuusi kappaletta, ja tamma on kisannut lähes jokaisessa mahdollisessa lajissa; raveissa, valjakkoajossa, esteillä, koulussa.. Ja tamma on myös palkittu, nimittäin muotovalio championilla, ja neiti on myös kantakirjattu kolmospalkinnolle.

Emä Viehättävän Rikissa on hieno rautias, 156 senttinen suomenhevostamma. Se on luonteeltaan rauhallinen, mutta kyllä siitä löytyy virtaakin. Omistajan sanoin se purkaa energiansa sitten, kun pusikosta ryntää iso vaaleanpunainen elefantti. Silloin tamma siis lähtee, ja pysähtyy hädin tuskin toisella puolen maailmaa. Sijoituksia se on kerännyt kouluratsastuksen parista 40 sijoituksenpoikasta, ja valjakkoajosta seitsemän kappaletta sijoituksia. Jälkeläisiä tammalla on viisi kappaletta, ja se on kerännyt myös meriittejä, ja palkintokaapista löytyykin kantakirjauksen kolmopalkinto, sekä YLA2.

Emänisä Riitamaan Ristinolla on todellakin hieno suomenhevosori, sillä se kisasi 46 sijoitusta kouluratsastuksessa, joista kaksi on porrastetuissa. Lisäksi orilla on yksi CUP-sijoitus kouluratsastuksen parista. Luonteeltaan ori on sellainen joidenkin unelmien hevonen. Omistajan sanojen mukaan se on viisas herrasmies ja reipas ratsu. Tämä komea rautias on 155 senttiä korkea, ja sillä on palkintokaapissaan YLA2, KTK-II, KRJ-I sekä muotovalio champion.

Emänisänisä Raadelman Yksinolla VIR MVA Ch, SUP-V, KTK I, KRJ I, ERJ II, SLA-I*, YLA1 oli yksi Raadelman menestyneimpiä hevosia, kuten meriittilistasta voi päätellä. Tämä rautias, 150 senttinen ori on luonteeltaan suhteellisen rauhallinen, mutta liiallisessa hälinässä se käy kärsimättömäksi. Kilpailusijoituksia on reilut seitsemänkymmentä, eli mikään puskaponi tämä ei ole. Jälkeläisiä orilla on kuusi.

Emänisänemä Sateen Ruutina VIR MVA Ch, Supreme Champion, KTK-II, SLA-I, YLA-2 oli hieno tamma asuessaan Raadelmassa. Tämä 153 senttinen rautias tamma oli luonteeltaan hiukan ailahtelevainen, yhtenä päivänä se voi olla toisenlainen, ja toisena ihan erilainen. Useimmiten se on kuitenkin kiltti ja säyseä, mutta joskus nostetaan jostakin ihan kauhea meteli. Jälkeläisiä tammalla on kuusi, ja kilpailumenestystä 35 sijoituksen verran ja SERTejä sillä on neljä kappaletta.

Emänemä Jeanne U on kaunis rautias suomenhevostamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 157 senttiä. Yleisesti Anneksi kutsuttu tamma on pirteä tapaus, kunhan sillä on hyvä päivä. Ratsastettaessa se toimii hienosti, jos selässä on kokenut ratsastaja. Tammalla on 40 koulusijoitusta + 2 KRJ CUP-sijoitusta, sekä esteiltä 44 sijoitusta, eli tamma on suhteellisen hieno. Jälkeläisiä tammalla on kuusi kappaletta, ja palkintokaapista löytyy SLA-I, VIR MVA Ch, YLA2, KTK-I, KRJ-I ja ERL-III.

Emänemänisä Kotikunnaan Viljo oli todella hieno suomenhevosori, 159 senttinen tummanrautias. Orilla on 52 KRJ-sijoitusta, sekä yksi CUP-sijoitus, joten kisamenestystä sillä ainakin on, jos ei muuta. Luonteeltaan ori on pirteä, iloinen ja rento, jos sitä pitää kuvata kolmella sanalla. Jälkeläisiä pojalla on kahdeksan kappaletta ja palkintokaapista löytyy YLA3, KRJ-II ja SLA-II, joten hieno ori.

Emänemänemä Marjametsän Ennenkaikkea oli erittäin kaunis suomenhevostamma, jolta löytyy korkeutta 151 senttiä, ja väriltään se on vaaleanpunarautias. Jälkeläisiä sillä on neljä kappaletta, joista jokainen on ainakin jotenkuten menestynyt. Luonteeltaan tamma oli omistajan sanoin erittäin nirppanokkainen, joka menettää hermonsa helposti. Ratsastettaessa se oli kuitenkin reipas ja erittäin herkkä. Kilpailuja tammalla on takanaan 622, joten se on kilpaillut siis suhteellisen paljon. Palkintokaapista löytyy VIR MVA Ch, SLA-I, YLA2, KRJ-II, KTK-III.

© Ansku

Jälkeläiset

o. Milkan Jalka&Lamppu s. 10.10.2009 i. Ristin Lepattaja Ch, YLA 2, KRJ I, SLA I
o. Milkan Rovinssi s. 06.09.2011 i. Revanssi KAT Kilpailutuloksia
t. Milkan Juolukka s. 25.09.2011 i. Viehättävän Ehta-Eemeli SLA I, KRJ I
o. Milkan Woima s. 03.08.2012 i. Milkan Woitto ei mainittavaa

Kilpailukalenteri

01. 14.03.2009 Moondance KRJ vaativa B 5/30
02. 16.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 5/30
03. 17.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 2/30
04. 18.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 5/30
05. 21.03.2009 kutsu KRJ vaativa B 2/30
06. 21.03.2009 Malsamo KRJ vaativa B 1/30
07. 22.03.2009 Viehättävä KRJ helppo A 1/60
08. 14.03.2009 Amable KRJ vaativa A 4/30
09. 22.03.2009 Moondance KRJ vaativa A 3/67
10. 04.04.2009 Svärjade KRJ helppo B 5/60
11. 05.04.2009 Toivoton KRJ vaativa B 1/30
12. 26.04.2009 Rimeyard KRJ vaativa B 2/30
13. 13.05.2009 Mistake KRJ vaativa A 4/50
14. 15.05.2009 Mistake KRJ vaativa A 3/50
15. 15.10.2009 Faxon KRJ vaativa A 3/27
16. 17.07.2011 Hengenvaara KRJ vaativa A 4/30
17. 06.08.2011 Fiktio KRJ vaativa B 3/50
18. 22.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 2/40
19. 25.07.2011 Rajamäen ratsutila KRJ vaativa B 7/50
20. 03.08.2011 Paitsio KRJ helppo A 6/50
21. 07.08.2011 Paitsio KRJ helppo A 4/50
22. 14.08.2011 Fiktio KRJ vaativa B 6/50
23. 15.08.2011 Fiktio KRJ vaativa B 5/50
24. 27.07.2011 Hengenvaara KRJ vaativa B 1/50
28. 30.07.2011 Hengenvaara KRJ vaativa B 6/50
29. 06.08.2011 Satulinna KRJ vaativa B 1/30
30. 11.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 7/50
31. 13.09.2011 Fiktio KRJ vaativa B 5/50
32. 27.08.2011 Sandbrook KRJ vaativa A 4/70
33. 14.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 2/50
34. 15.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 6/50
35. 15.09.2011 Viehättävä KRJ vaativa B 5/50
36. 18.09.2011 Viehättävä KRJ vaativa B 4/50
37. 24.09.2011 Mörkövaara KRJ vaativa B 4/40
38. 04.09.2011 Stemma KRJ vaativa A 2/21
39. 24.09.2011 Skurvash KRJ vaativa A 5/40
40. 03.10.2011 Shinsear KRJ helppo A 4/50
41. 04.10.2011 Shinsear KRJ helppo A 6/50
42. 01.10.2011 Satulinna KRJ vaativa B 6/50
43. 26.09.2011 Cannabian Warmbloods KRJ vaativa A 6/40
44. 28.09.2011 Cannabian Warmbloods KRJ vaativa A 5/40
45. 24.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 3/50
46. 25.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 2/50
47. 27.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 2/50
48. 13.10.2011 Fiktio KRJ vaativa B 3/50
49. 16.10.2011 Fiktio KRJ vaativa B 5/50
50. 17.10.2011 Fiktio KRJ vaativa B 6/50
51. 05.10.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 2/50
52. 10.10.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa A 2/50
53. 06.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ vaativa A 4/50
54. 07.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ vaativa A 2/50
55. 01.10.2011 Hiprakka KRJ vaativa A 7/60
      
01. 18.03.2009 Rowea VVJ vaativa yhdistetty 1/30
02. 21.03.2009 Rowea VVJ vaativa yhdistetty 5/30
03. 01.03.2009 Rowea VVJ vaativa yhdistetty 3/30
04. 02.03.2009 Rowea VVJ vaativa yhdistetty 5/30
05. 03.04.2009 Bailador VVJ vaativa tarkkuus 3/25
06. 26.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 1/32
07. 10.09.2011 Riiviöt VVJ noviisi yhdistetty 4/30
08. 11.09.2011 Riiviöt VVJ noviisi yhdistetty 2/30
09. 29.09.2011 Satulinna VVJ noviisi yhdistetty 5/30
10. 27.09.2011 Dei VVJ noviisi yhdistetty 2/30

Päiväkirja

16.12.2011
"Joulu se vain ottaa ja lähestyy! Malsamossa kaikki ovat jo aivan joulufiiliksissä. Suunnittelimme tässä neljänneksi adventiksi maastolenkkiä isommalla porukalla - ja meikätyttö varasi heti ensimmäisenä ratsukseen Jelenan! Tamma on ollut viime aikoina niin hieno, että en ala mitään. Kohta on VIR MVA-sertit kasassa, KRJ-tilaisuudesta odotettavissa hyvä palkinto - ja se YLA 1... Jelena taitaa olla tämänhetkinen suosikkihevoseni ihan kybällä, kuten ne nuoret joskus sanoivat."

28.10.2011
"Sää oli tänään hieman sateinen, joten hevoset olivat ulkona hieman tavallista vähemmän aikaa. Osa suhtautui pieneen eroon tyynesti, osa jopa helpottuneesti, mutta muutama oli silti sitä mieltä, että sisälle en muuten ole vielä tulossa. Etenkin nuorten orien keskuudessa tämä suhtautuminen oli varsin yleistä. Tammat käyttäytyivät tahdikkaammin. Jelena oli yksi niistä, jotka eivät asialle korviaan oikein lotkauttaneet."

20.10.2011
"Kengittäjä kävi tänään iskemässä raudat jalkaan muutamalle hevoselle. Kaikki käyttäytyivät huomattavan nätisti, yhtään vaaratilannetta ei sattunut ja kengittäjäkin kehui hyvätapaisia hevosia. Uusien kenkien kanssa kelpasikin sitten tepastella! Annoin hevosten olla tänään hieman pidempään ulkona, ja ne purkivat tarmoaan hauskan näköisesti. Illemmalla sisään tuli lauma uupuneita ja nälkäisiä eläimiä."

05.10.2011
"Tänään oli varsin tuulinen sää. Malsamon hevoset ovat suurimmalta osin sellaista luonteenlaatua, etteivät lentävät lehdet niitä kummemmin häiritse. Jelenakaan ei korvaansa näemmä lotkauttanut, vaikka pusikoista lenteli vaikka minkälaista risua ja oksaa. Kaikki eivät kuitenkaan ottaneet asia niin tyynesti: ainakin pari hevosta tuntui olevan suorastaan kauhuissaan, kun jokin tuntematon liisi niitä kohti. Kurissa nekin silti pysyivät, eikä vaaratilanteita sattunut."

04.10.2011
"No, tänään se karvapeite sitten lähti. Jelena käyttäytyi klippauksen ajan varsin säädyllisesti, olihan se kuitenkin aika tuttu juttu. Herkimmät paikat hermostuttivat tietysti hieman, mutta niistäkin päästiin kyllä yli. Muutama muukin hevonen menetti tänään talvikarvansa. Klippauksen myötä alkaakin sitten myös loimituskausi."

03.10.2011
"Jelena on alkanut kasvattamaan aikamoisen talviturkin näin säiden kylmetessä. Aikaisempina vuosina olemme klipanneet tamman työn määrän ollessa suuri ja sen hiotessa paljon, mutta nyt katselemme hetkisen näkyykö tarvetta. Todennäköisesti klipperi otetaan silti esiin. Osa Malsamon muista hevosista onkin jo menettänyt turkkinsa. Muuten Jelenan kanssa ei ole sattunut mitään ihmeellistä."

01.10.2011
"Malsamon hevoset ovat kilpailleet viime aikoina ahkerasti. Lomailemaan päässyt Jelena on seuraillut hevosautojen ramppausta rauhallisena ja tietäväisen oloisena - tuossa kyydissä olen minäkin reissannut! Tamma on nauttinut rennommasta elämäntyylistään selvästi. Sen viimeisin varsa, Milkan Juolukka, on juuri vieroitettu emästään. Jelena hoiti pikkuistaan hyvin, muttei kummemmin stressannut erotuksesta."

30.09.2011
"Syksyinen sää ja Jelenan punertava karva käyvät hyvin yhteen. Olen vaikka kuinka monta kertaa miettinyt, kuinka kauniin kuvan tammasta saisi ruskaista puuta vasten! Näen kuvan sieluni silmin, mutta silti sitä ei vain koskaan tule otettua. Kamera ei vain satu koskaan tallille mukaan. Loppujen lopuksi tahtoisin jokaisesta tallin hevosesta ruskakuvan, nyt kun tarkemmin miettii - vielä joskus saan senkin aikaiseksi!"

29.09.2011
"Tänään Jelenalla oli kyllä harvinaisen hyvä päivä. Tamma jaksoi puurtaa ratsastaessa todella hienosti ja on kyllä kieltämättä melkoisen hyvässä kunnossa. Tamman askel on näyttävä ja se jaksaa kantaa itseään paremmin kuin koskaan - harmi vain, että sen kilpaura on jo ohi. No, olemmepahan sitten laatuarvosteluissa kunnossa! Mietin hieman, olisiko Jelena jo valmis seuraavaan YLA-tilaisuuteen. Periaatteessahan siltä ei puutu kuin päiväkirjamerkintöjä, mutta ne saattavatkin olla yllättävän ratkaisevia. No, jatkan tässä pähkäilyä - onkin aika hakea hevoset sisälle. Jelenalla näyttäisi olevan jo hieman nälkä!"

26.09.2011
"30.09. pitäisi syntyä Jelenan toinen lapsenlapsi. Tamman pojalla on näin ollen yhtä paljon jälkikasvua kuin sillä itselläänkin - menestyksestä puhumattakaan! Molempien olisi tarkoitus lähteä lokakuussa yleislaatuarvostelutilaisuuteen, ja siellähän sitten nähdäänkin, onko poika äitiänsä parempi vai toisin päin. Itse en osaa kyllä sanoa, sillä molemmat ovat aivan upeita tapauksia! Suomenhevos- ja kouluratsastuslaatuarvosteluun kumpikaan ei pääse vielä kuukauteen tai pariin, mutta piankos sekin aika on koittanut. Saa sitten nähdä, kumpi valmistuu ensimmäisenä!"

18.09.2011
"Tänään lisäsin Jelenalle sen 52. kouluratsastussijoituksen ja 60. tuloksen ylipäätään. Tämähän tarkoittaa meillä päin sitä, että hevonen siirtyy kisaeläkkeelle, jalostukseen ja aloittaa laatuarvosteluihin valmistautumisen kautta viimeistelyn. Jelenan kohdalla tämä viimeistely tarkoittaa enää sukuselvitystä ja päiväkirjamerkintöjä sekä valmennuksia - viimeiset ovatkin tamman kohdalla hieman jääneet: neidin kanssa on ollut niin tasaista elää, ettei mitään jännittävää kerrottavaa ole suorastaan ollut ja valmentautuminen tason vuoksi lähes turhaa! Nyt aloitamme kuitenkin viimeisen loppukirin sekä tiukan treenaamisen, jotta pystymme näyttämään arvostelutilaisuuksissa parhaimpamme.

Jelena on muuten tarkoitus viedä lokakuussa kantakirjattavaksi, sehän saavutti kelpoisuutensa reilu kuukausi sitten Viehättävän näyttelyissä hienolla LKV2-sijoituksellaan. Tavoitteenamme on oikeastaan pelkkä kolmospalkinto, mutta enpähän panisi kakkosellekaan vastaan! Näyttelyissä kiertoa jatketaan muutenkin, eiköhän me ainakin champion haalita kasaan, muotovalio häälyy haaveena. Saa nähdä miten käy.

Varsapuolellakin on muuten tapahtunut, melkein unohdin sen! Jelenan ensimmäinen varsa, itselleni jäänyt upea Milkan Jalka&Lamppu, siirtyi jalostukseen jopa emäänsä aiemmin joten tammalla on nyt jo yksi lapsenlapsi. Jelenan toinen varsa, tamma Milkan Juolukka, pysyi myös omassa omistuksessani ja aloittelee juuri kilpauraansa - sijoittui muuten hiljattain ensimmäisen kerran. Koska nämä aiemmat varsat ovat molemmat todellakin omassa omistuksessani, tulevat muut lähtemään sitten myyntiin. Jelena on suvullisesti suosikkihevosiani, joten kolmannenkin varsan kotiin jättäminen houkuttaa - rajansa silti kaikella, mutta jos jokin tulevista myytävistä ei satu menemään kaupaksi, en kiristele hampaitani sen pitäessäni.

Hohhoh, nyt on kyllä tullut aika lailla asiaa! Tämän takia päiväkirjaa varmaan kannattaisikin kirjoittaa vähän kerrallaan tasaisin väliajoin. No, nyt olen ottanut opiksi - kohta kuuluu varmasti taas uutta!"

Valmennukset

kouluvalmennus valm. Jaana K.
"Suunnitelmissa oli, että kävisimme sinun ja Jelenan kanssa läpi vaativan A:n kouluohjelmasta osia. Olitte ehtineet lopettaa alkulämmittelyt juuri, kun astuin maneesiin ja pääsimme suoraan aloittamaan. Käskin vaihtamaan kierroksen oikeaan ja M:stä E-kirjaimeen teidän tuli ratsastaa koko rata leikkaa, lisätyssä ravissa. Jelena pidensi askeltansa todella hienosti, mutta sinä saisit muistaa pitää edelleen nyrkit pystyssä. E:stä teidän tuli jatkaa kootussa ravissa ja tamma lyhensi askeleensa hyvin. Jelena eteni reipasta tahtia, ehkä vähän hitaamminkin olisi voinut mennä. Ratsastitte lyhyen sivun vielä kootussa ravissa, jonka jälkeen käskin aloittaa avotaivutusta vasemmalle puoleen väliin pitkää sivua. R-kirjaimessa teidän tuli tehdä voltti. Voltti onnistui muodoltaan hyvin, mutta olisi voinut olla hieman isompi. Palattuanne R-kirjaimeen aloititte sulkutaivutuksen vasemmalle kohti G:tä. Käskin vaihtaa suunnan G-kirjaimesta keskihalkaisijaa seuraten.

Seuraavaksi oli vuorossa täyskäännöksiä takaosalla oikealle ja vasemmalle. Pidimme kierroksen oikeana ja käskin kääntyä H:n kohdalta kohti G:tä. Käännös meni hyvin ja Jelenakin vaikutti vielä reippaalta. G-M välillä teidän tuli tehdä täyskäännös takaosalla vasemmalle. Jelena epäröi ensin, mutta teki kuitenkin sen mitä pyysi. Suoritettuanne ensimmäisenä täyskäännöksen, oli vuorossa vielä toinen G-H välillä. Tällä kertaa Jelena ei epäröinyt ollenkaan, vaan suorittu tehtävän kuten kuului. Käskin kehua tammaa.

Lopuksi päätin, että saatte kokeilla vielä laukan vaihtoja joka kolmannella ja neljännellä askeleella. Ilmoitin tehtävän ja aloititte samantien. Jelenan laukka näytti hyvältä ja reippaalta, olematta kuitenkaan liian reipas. Sinua muistutin vielä nyrkeistä. Kymmenisen minuuttia laukan vaihtoja taisi riittää ja Jelenakin alkoi näyttämään merkkejä homman riittämisestä. Annoin luvan hidastaa raviin ja jäähdyttelytkin saitte hoitaa itsenäisesti.

Yhteenvetona sanottakoon näin: Jelena on todella reipas, joten muista pitää vauhti kuitenkin pienillä pidätyksillä kurissa. Sinulle taas edelleen ne nyrkit ja ehkä kädet muutenkin saisivat olla hieman rauhallisemmat."

kouluvalmennus kotona
"Tänään aiheemme Jelenan kanssa olivat laukanvaihdot. Aloitimme pitkillä käynneillä ja reippaalla ravityöskentelyllä. Käytin apuna puomeja, jotta saisin Jelenan kokoamaan itsensä paremmin. Aloitin itse työskentelyn käynnissä tekemällä avoja ja takaosakäännöksiä. Jelena toimi hyvin, eikä sitä tarvinnut paljoa korjata. Laukassa työskentelin aluksi ympyrällä ja jälleen puomien kanssa. Itse vaihtoja tein pitkällä sivulla ja koko rata leikkaa-tiellä. Aloitin yksittäisitä, mutta kun homma sujuikin, tein muutamia kahden ja kolmen vaihdon sarjoja muutamien askeleiden välein. Jelenan työskentelyssä ei jälleenkään ollut mitään moitittavaa. Lopetin työskentelyn pieneen irroittelupätkään laukassa sekä raviin eteen-alas."

kouluvalmennus kotona
"Harjoittelimme tänään Jelenan kanssa ihan perusjuttuja. Aloitimme rauhallisesti: Jelenalla tuntui olevan hieman vauhti päällä, mutta piankos neito siitä rauhoittui. Ravailimme ympäriinsä taivutellen ja tempoa vaihdellen. Harjoitukset aloitimme käynnissä. Otin keskihalkaisijalle pätkän väistöä ja seuraavalle pitkälle sivulle avotaivutusta. Muutaman toiston jälkeen suoritimme samaa ravissa. Jelena kuunteli pohjetta ja ohjaa hyvin, eikä paljoa valittamista tuntunut olevan. Lopuksi tein väistöt ravissa, nostin päädyssä laukan ja ratsastin avotaivutuksen laukalla tehden liikkeen alkuun ja loppuun noin viidentoista metrin voltit. Lopetin harvinaisen hyvään suoritukseen ja hölkyttelimme loppuverkan ravissa eteen-alas. Jelena oli harvinaisen mukava tällä kertaa!"

kouluvalmennus valm. queen
"Milka meni tällä erää valmennuksen Jelenalla. Alkuun Milka verytteli tammaa hetken itsenäisesti, jonka jälkeen aloin ohjaamaan Milkaa. Teimme alkuun temmonlisäyksiä ja taivutuksia, en halunnut rasittaa tammaa heti alussa liikaa. Laukassa Milka teki muutaman siirtymisen ja taivutuksen. Kävelytuokion jälkeen Milka sai työstää tammaa käynnissä. Tamma meni upeasti kuolaimella. Milka meni taivutuksia ja pohkeenväistöjä. Ravissa Milka kokosi ja lisäsi ravia. Jelena laittoi muutaman kerran vastaan, mutta alistui lopulta ratsastajan tahtoon. Laukassa kokeilimme vastalaukkoja sekä laukanvaihtoja. Jelena meni näppärästi laukan vaihdot joka neljännellä, mutta laukan vaihdoissa joka toisella on vielä treenattavaa. Lopuksi Milka siirtyi kevyeseen ravin ja jäähdytteli tamman."


© Malsamo 2008-2013 ellei toisin mainita
tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasun ideasta kiitos Daivive