Tänään oli todellakin surun päivä, sillä hetken sisällä menetimme pitkäsukuisten suomenhevosten jalostuksen pohjan, 29 vuoden ikään ehtineen tamman Milkan Jelenan sekä tämän pojan, 24-vuotiaan Milkan Jalka&Lampun joka niin ikään on ja tulee olemaan tärkeä osa jalostustyötäni. Näitä kahta jäämme suremaan erityisen paljon. Molemmat olivat kärsineet hammasvaivoista jo jonkin aikaa ja tänään päätimme päästää molemmat suuremmille laitumille. Jaska jätti vielä jälkeensä kantavan tamman. Levätkää rauhassa.

"Vaikk' puhdasta kultaa sydän ois
se kuitenkin uupuu ja sammuu pois"

Milkan Jalka&Lamppu menehtyi illalla 07.09.2012
Lepää rauhassa, jäämme kaipaamaan sinua!

Milkan Jalka&Lamppu

virallinen nimi Milkan Jalka&Lamppu rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeus vaaleanpunarautias, 164 cm syntymäaika 10.10.2009, 24 vuotta
rekisterinumero VH06-018-7994 painotus, koulutustaso kouluratsastus, vaativa B
kasvattaja Malsamo omistaja Niina (VRL-08709)

Jaska täytti 3 vuotta 10.01.2010 ja 6 vuotta 10.04.2010

          

 • Champion myönnetty 3/2012
 • YLA 2 31.01.2012 (30 + 35 + 36 + 35 = 136p.)
 • KRJ I 15.03.2012 (22 (8+7+7) - 40 - 22 - 10 - 8 = 102 p.)
 • SLA I 15.04.2012 (12 + 20 + 25 + 20 + 20 = 97p.)
  1. Hyvät tyypit ja leimat (4p.)
  2. Nätti pää, lyhyt alakaulainen kaula, ok lavat (3p.)
  3. Pitkä runko, voimakas säkä, laskeva lautanen, lihasköyhä (2p.)
  4. Lihasköyhät jalat, hieman käyrä kinner. (3p.)

10.10.2011 Viehättävä, irtoSERT, pt. Peppi S.
28.12.2011 Hiprakka, irtoSERT, pt. Terhi N.
17.03.2012 Aavan Suomenhevoset, irtoSERT, pt. Shonna.

II-palkinto rotunäyttelyssä 05.10.2011 (tuom. Anette N.)
II-palkinto rotunäyttelyssä 05.11.2011 (tuom. Shonna)
II-palkinto rotunäyttelyssä 05.12.2011 (tuom. qwerty)
I-palkinto rotunäyttelyssä 05.01.2012 (tuom. Ansku)

Jaska - lempeä jätti

Jaska se ei koskaan lakannut kasvamasta. Sen isä on pienhevonen ja emäkin poikaansa nelisen senttiä matalampi - orin huima koko ja jykevyys tulivatkin siis melko yllättäen. Lähisuvustakaan ei löytynyt näin isokokoisia kavereita; isän suku on vahvasti pienhevospainotteinen ja emän puolelta kolmesta ensimmäisestä polvesta katsoen korkein hevonen on 158-senttinen. Vaan mitäpä sitä turhia mietiskelemään, nyt vain sattui käymään näin. Jaska onkin oikea lempeä jätti, ja kouluradoilla olemmekin saaneet usein palautetta, jonka mukaan hevonen liikkuu tekemänsä pölypilven keskellä varmasti, mutta kuitenkin turhan hitaasti ja ponnettomasti.

Nöyryyttä ei voi sanoa orilta puuttuvan, tämä herranen ei tekisi mitään kärpäsellekään, ja ihmistä se tottelee poikkeuksetta. Käsitellessä Jaska on täysin pienten kätösteni hallittavissa, ja sekös tuntuu mahtavalta! Taluttaessa Jaskalla ei tulisi mieleenkään riehua tai riepotella mitenkään, se seurailee ohjaajaansa kuin hyvin koulutettu koira. Tokihan ne lähellä viettelevästi kuseksivat ja märehtivät tammat olisivat mielenkiintoisempaa tekemistä, mutta tämä poju ei kuitenkaan ala pistämään vastaan missään vaiheessa, vaan jatkaa matkaa heti kun pyydetään.

Tallissa ori seurailee tarkasti puuhiani - muista ihmisistä se ei ole niinkään kiinnostunut. Olen kai sen suosikkihemmo sitten. No, joka tapauksessa, en siis saa hetkenkään rauhaa orin katseelta. Aina pitää katsoa, missä mami on. Ja jos mami on kaukana - siitäkös soppa syntyy! Emänsä lisäksi Jaska olisi kai pitänyt vieroittaa minustakin. Mutta ainakin voi rehellisesti sanoa olevani turvassa siltä, ellei sitten kummempia satu tapahtumaan - kuitenkin pojuhan on suomenhevonen, ja suomenhevonen ei vähästä hätkähdä, ja tämäkin ori on melko vaikea saada säikkymään. Eläinlääkäri tosin onnistuu siinäkin. Ja kengittäjä. Näistä kahdesta - ja raspaajasta - Jaskalla on valitettavasti jäänyt huono kuva. Orihan on kuitenkin melko pehmeä.

Ratsastaessa Jaskalla on tapana kulkea luonnostaan varsin lyhyessä muodossa. Lyhyessä ja tiiviissä. Ori kasautuu pienelle alueelle ja jää sille tielleen... Paikoilleen. Otamme siis suosiolla raipan varmisteeksi, aina eivät pohkeet heti alkuun auta. Pyrimme aina saamaan heti alkuun tahdin, josta on varaa hidastaa. Jaska ei säiky kenttien laitojen mörköjä, ja keskittyy muutenkin hyvin työntekoon. Sen kanssa pystyy olemaan varsin rennosti, kunhan muistaa vain myös ratsastaa eikä jää vain matkustamaan.

Kouluratsastuksen kyseessä ollessa Jaska tekee töitä mielellään, mutta varsin rauhassa ja kiireettömästi. Satulassa ei saa hermostua - ori on ikinuori hieman toisella tavalla ajatellen ja melko hidas, mitä apujen vastaanottokykyä katsellaan. Joka tapauksessa olemme onnistuneet pääsemään vaativalle tasolle asti kilparadoilla, ja olemme hyvin ylpeitä pikku pojustamme.

Sukutaulu

     Ristin Lepattaja
prt sph-o, 146 cm
SLA III, YLA 2
     Empatia PTT
km sph-o, 147 cm
     Wadelman Epeli
rt sph-o, 143 cm
     Taikakuun Lumilapsi
sh-t, 150 cm
     Symbioosin Mafalda
sph-t, 146 cm
     S.A Uusi-Kalle
sph-o, 144,6 cm
VIR MVA Ch
     Raadelman Hilja
m sh-t, 149 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
     Milkan Jelena
rt sh-t, 158 cm
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA 1, KRJ I, SLA I
Jälkeläisluokka B
     Sannin Jekku
vprt sh-o, 158 cm
YLA 2, VVJ III, KRJ II, SLA-II, III-palk.
     Viritys TUM
tprt sh-o, 157 cm
YLA 2, SLA-II, KRJ III
     Hallapuron Silja
tprt sh-t, 157 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA 2, VVJ I,
KRJ II, ERJ III, SLA-I*
     Viehättävän Rikissa
rt sh-t, 156 cm
YLA 2, KTK-III
     Riitamaan Ristinolla
rt sh-o, 155 cm
VIR MVA Ch, SUP-V, KRJ I,
KTK-II, YLA 2
     Jeanne U
rt sh-t, 157 cm
VIR MVA Ch, SUP-V, YLA 2, KTK-I,
KRJ I, ERL III SLA-I

Katso 6-polvinen sukutaulu täältä.

Jaskan isä oli komea suomenpienhevosori Ristin Lepattaja, komea punarautias. Korkeutta herralla oli 146 senttiä, pienhevosmallinen siis. Ori oli komea, sillä se ehti kisatakin jonkin verran, ja jälkeläisiäkin sillä on elossa huimat kuusi kappaletta, joten ihan turha tapaus tämä ori ei ole ollut. Menehtyi kuitenkin viides helmikuuta 2011.

Isänisä Empatia PTT on komea suomenpienhevosori, ja sillä on kyllä upea väritys, sillä väriltään herra on kimo. Luonteeltaan se on rehellinen ja reipas, eikä vauhtia ole koskaan liikaa, ainakaan orin mielestä. Tammojen läheisyydessä ori on todella häslä, ja haluaisi vain mennä tammojen luo. Korkeutta orilla on vain 147 senttiä, joten pienhevosen mitoissa pysytään. Sijoituksia orilla on muutamia, ja jälkeläisiä kolme kappaletta.

Isänisänisä Wadelman Epeli on suhteellisen näppärä taskukokoinen suomenpienhevosori, sillä korkeutta herralta löytyi vain 143 senttiä, ei siis paljoa. Ori on luonteeltaan aikamoinen vesseli. Ponimainen on Epuksi kutsutulle orille aivan sopiva sana kuvaamaan luonnetta, sillä sitä se todellakin on. Ratsastettaessa orilla ei ole jarruja, joten vaatii kokeneen ratsastajan. Kilpailuissa starttasi 142 kertaa, joista sijoittui 17 kertaa. Jälkeläisiä orilla on kolme.

Isänisänemä Taikakuun Lumilapsi, tutuille vain Lumo, on 150cm korkea suomenhevostamma. Luonteeltaan tamma on hyvin rauhallinen ja kiltti, eikä välittäisi, vaikka pikkulapset pyörisivät jaloissa. Ratsastus onkin sitten eri juttu, sillä tamma kuumuu ja on erittäin kuuma varsinkin maastossa. Koulua menee oikein näppärästi. Jälkeläisiä tammalla on kolme, ja kilpailumenestystä useamman sijoituksen verran.

Isänemä Symbioosin Mafalda oli nätti suomenhevostamma vailla vertaa. Kouluratsastuksesta tamma ehti saada 18 sijoitusta, ja jälkeläisiä tammalla oli kaksi kappaletta, kaksi oria. Luonteeltaan tamma oli suhteellisen normaali suomalainen, mutta sitten, pitkäaikainen sairaus uuvutti tamman, ja se lähti vihreämmille niityille ollessaan 15,2 vuotias, suhteellisen nuori. Kaikki muistavat tämän tamman erittäin positiivisena.

Isänemänisästä S.A Uusi-Kallesta ei paljoa tiedetä, sillä sivut ovat hävinneet. Ori oli kuitenkin suhteellisen kysytty jalostuspiireissä, sillä jälkeläisiä on useampi. Orin painotus on valjakkoajossa, mutta kilpaili se myös kouluratsastuksen parissa, saaden kummastakin sijoituksia. Palkintokaapista löytyy myös muotovalio champion-arvonimi.

Isänemänemä Raadelman Hilja on kaunis, musta suomenhevostamma, jolta löytyy korkeutta 149 senttiä. Luonteeltaan Hiljaksi kutsuttu tamma on erittäin lempeä, ja karsinaan voivat mennä ketkä tahansa. Ratsastettaessa Hilja on rauhallinen (lue. laiskakin), jos sille antaa luvan laiskotella ja lipsua töistään. Kilpailumenestystä tammalla on jonkin verran, ja jälkeläisiä kolme kappaletta. Palkintokaapissa on muotovalio champion, ja tamma on myös kantakirjattu kakkospalkinnolle.

Emä Milkan Jelena on kaunis, 158 senttinen rautias suomenhevostamma. Jelena on luonteeltaan perussuomenhevonen, rauhallinen, miellyttämisenhaluinen ja nöyrä. Ratsastettaessa nämä kaksi viimeksi mainittua tulevat hyvin esille, ja sitä tamma todellakin on. Tamma on kaiken lisäksi kärsivällinen, ja siltä sujuvat myös puolipiruetit, sillä koulutettu tamma on Vaativa A-tasolle. Jälkeläisiä tammalla on vain yksi, mutta varmasti tulee lisääkin. Kouluratsastussijoituksia on yhteensä 29 kipaletta, valjakkosijoituksia kuusi.

Emänisä Sannin Jekku on vaaleanpunarautias läsipäinen ori, oikein upea ilmestys. Korkeutta löytyy huimat 158 senttiä, ja luonteeltaan ori on erittäin rento tapaus. Orilla on paljon yhteistyötaitoa, ja se on rento ja rehti tapaus. Ratsastettaessa orissa on paljon intoa työskennellä. Oikein ratsastettuna Jekku-lempinimen saanut ori on erittäin mukava kouluratsu. Jälkeläisiä orilla on viisi ja kilpailusijoituksia koulusta on huimat 46 kipaletta. Palkintokaapissa ovat jo arvonimet YLA2, VVJ-III, KRJ-II, SLA-II sekä II palkinto kasvattajapäiviltä.

Emänisänisä Viritys TUM on komea rautias 157 senttinen oripoika. Yleisesti poika on luonteeltaan suhteellisen itepäinen. Ratsastettaessa se kuitenkin tutulla ja kokeneella ratsastajalla häviää kuin tuhka tuuleen, ja näin ollen ori toimii hyvin mallikkaasti. Jälkeläisiä orilla on suhteellisen paljon, peräti 10 kappaletta, ja kilpailumenestystäkin löytyy. Koulusijoituksia löytyy nimittäin huimat 58 kappaletta, ja muista lajeistakin on muutamia sijoituksia. Palkintokaapista löytyy YLA2, SLA-II sekä KRJ-III, mukaan lukien myös näyttelymenestystä.

Emänisänemä Hallapuron Silja on nätti suomenhevostamma täydellisellä luonteella varustettuna. Tamma on punarautias, ja korkeutta löytyypi mukavat 157 senttiä, joten mikään pieni tamma ei ole. Ratsastettaessa liikkuu oikein sulavasti ja kauniisti, ja esteetkin sujuvat mukavasti. Sijoituksia on painotuslajistaan koulusta huimat 38, joka on mukava määrä. Palkintokaapista löytyy useampi palkinto; VIR MVA Champion, KTK-II, YLA2, VVJ I, KRJ II, ERJ III sekä SLA-I*. Jälkeläisiä tammalla on kahdeksan, melko paljon siis.

Emänemä Viehättävän Rikissa on suhteellisen näppärä tammuska. Väriltään rautias, säkäkorkeudeltaan 156senttinen ja koulupainotteinen tamma on suhteellisen rauhallinen luonteeltaan, mutta tarvittaessa löytyy virtaa useammankin hevosen edestä. Kouluratsuna Ritaksi kutsuttu tamma näyttää parhaat puolensa, ja tekee juuri kuten ratsastaja käskee. Maastossa on suhteellisen maastovarma. Painotuslajistaan kouluratsastuksesta on saanut sijoituksia huimat 40 kappaletta, ja muista lajeista muutaman. Jälkeläisiä on viisi, joista melkein jokainen on suhteellisen menestynyt.

Emänemänisä Riitamaan Ristinolla on yksi upeimpia suomenhevosia, joita Jaskan suvussa on. Luonteeltaan oripoika on sellainen unelmien hevonen, herrasmies ja sopivan reipas ratsu. Tämä 155 senttinen rautias ori on omiaan kouluratsastuksessa, ja ratsastettaessa se on muutenkin luonteeltaan yhteistyönhaluinen ja se reagoi saatuihin apuihin nopeasti. Kouluratsastuksesta se on saanut 46 sijoitusta + yhden CUP-sijoituksen, joten jotakin se on saanut aikaan. Palkintokaapista löytyy mm. YLA2 sekä KRJ-I ja pari muuta palkintoa. Jälkeläisiä on viisi.

Emänemänemä Jeanne U, tutuille vain Anne on 157 senttinen rautias suomenhevostamma. Hyvinä päivinä se on pirteä ja huumorintajuinen, huonoina päivinä se ei jaksaisi keskittyä työhönsä ollenkaan. Yleiskiltti tamma kuitenkin on. Kouluratsastuksesta on saanut 40 sijoitusta + kaksi CUP-sijoitusta, kakkoslajista esteiltä 44 sijoitusta. Tamma on kantakirjattu ykköselle ja palkintokaapista löytyy mm. YLA2, KRJ-I, ERL-III, SLA-I ja muoto valio champion. Jälkeläisiä on kuusi.

© Ansku

Jälkeläiset

o. Milkan Joiku&Kaiku s. 03.01.2011 e. Haavelaakson Aprilli KTK III
o. Milkan Jekku&Kipinä s. 03.09.2011 e. Vaapukan Taikatuiske ei mainittavaa
o. Milkan Julma-Jussi s. 30.09.2011 e. Vaapukan Taikatuiske Champion
o. Milkan Jooseppi s. 01.10.2011 e. Kasarmin Vihma ei mainittavaa
o. Milkan Olki&Korsi s. 24.07.2012 e. Heinämäen Nummilume ei mainittavaa
t. Milkan Vaula s. 11.09.2012 e. Vaapukan Virella ei mainittavaa

Kilpailukalenteri

01. 04.11.2009 Fiktio KRJ vaativa B 1/50
02. 23.06.2011 Dark Side Trakehners KRJ helppo A 3/40
03. 28.06.2011 Derby KRJ vaativa B 6/40
04. 01.07.2011 Derby KRJ vaativa B 5/40
05. 01.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ helppo A 3/40
06. 02.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa B 1/40
07. 04.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa B 4/40
08. 05.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ helppo A 4/40
09. 05.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ vaativa B 5/40
10. 08.07.2011 Rowland Trakehners KRJ helppo A 3/30
11. 14.07.2011 Cecam Shetlands KRJ helppo B 5/40
12. 18.07.2011 Cecam Shetlands KRJ helppo B 4/40
13. 18.07.2011 Fiktio KRJ helppo A 1/50
14. 22.06.2011 Windsor KRJ vaativa B (tarinaluokka) 1/1
15. 10.07.2011 Arona KRJ vaativa B 7/50
16. 11.07.2011 Arona KRJ vaativa B 6/50
17. 23.07.2011 Fiktio KRJ helppo A 6/50
18. 28.07.2011 Fiktio KRJ helppo A 3/48
19. 30.07.2011 Fiktio KRJ helppo A 6/48
20. 22.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ helppo A 1/40
21. 11.07.2011 Aavan KRJ vaativa B 5/50
22. 15.07.2011 Aavan KRJ vaativa B 5/50
23. 25.07.2011 Rajamäen ratsutila KRJ helppo B 7/50
24. 29.07.2011 Rajamäen ratsutila KRJ helppo B 5/50
25. 30.07.2011 Rajamäen ratsutila KRJ helppo B 6/50
26. 23.07.2011 Virtuaalitalli Dei KRJ helppo A 2/50
27. 24.07.2011 Virtuaalitalli Dei KRJ helppo A 1/50
28. 26.07.2011 Virtuaalitalli Dei KRJ helppo A 3/50
29. 28.07.2011 Virtuaalitalli Dei KRJ helppo A 1/50
30. 29.07.2011 Cheval Delamer KRJ vaativa B 4/50
31. 30.07.2011 Cheval Delamer KRJ vaativa B 2/50
32. 05.08.2011 Paitsio KRJ helppo B 7/50
33. 29.07.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ helppo A 4/40
34. 29.07.2011 Hengenvaara KRJ helppo A 5/50
35. 11.08.2011 Kärmeniemi KRJ vaativa B 4/50
36. 03.09.2011 Fiktio KRJ helppo A 2/50
37. 09.09.2011 Fiktio KRJ helppo B 4/50
38. 11.09.2011 Fiktio KRJ helppo B 1/50
39. 01.09.2011 Skurvash KRJ vaativa B 6/40
40. 06.09.2011 Skurvash KRJ vaativa B 4/40
41. 10.09.2011 Fiktio KRJ helppo B 4/50
42. 06.09.2011 Mörkövaara KRJ helppo A 5/40
43. 08.09.2011 Mörkövaara KRJ helppo A 6/40
44. 08.09.2011 Mörkövaara KRJ vaativa B 4/40
45. 09.09.2011 Mörkövaara KRJ helppo A 2/40
46. 21.09.2011 Mörkövaara KRJ helppo A 3/40
47. 22.09.2011 Mörkövaara KRJ helppo A 3/40
48. 23.09.2011 Mörkövaara KRJ helppo A 2/40
49. 09.09.2011 Stall Lycan KRJ helppo A 3/50
50. 12.09.2011 Stall Lycan KRJ helppo A 4/50
51. 21.09.2011 Skurvash KRJ helppo A 2/40
52. 22.09.2011 Skurvash KRJ helppo A 2/40
53. 01.10.2011 Shinsear KRJ helppo B 5/50
54. 03.10.2011 Shinsear KRJ helppo C 5/50
55. 04.10.2011 Satulinna KRJ helppo B 2/50
56. 24.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ helppo B 3/50
57. 28.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers KRJ helppo B 6/50
58. 06.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ helppo B 4/50
59. 05.10.2011 Hiprakka KRJ helppo A 4/60
60. 04.10.2011 Riiviöt KRJ helppo A 10/100
61. 07.10.2011 Riiviöt KRJ helppo A 4/100
62. 07.10.2011 Riiviöt KRJ helppo A 3/100
63. 08.10.2011 Riiviöt KRJ helppo A 4/100
      
01. 25.06.2011 Riiviöt VVJ noviisi yhdistetty 5/30
02. 22.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 2/36
03. 24.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 2/36
04. 26.07.2011 Päivärinne VVJ noviisi yhdistetty 3/36

Päiväkirja

23.01.2012
"Iik. Nyt lähti Harrin ja kumppaneiden osallistumiset YLA-tilaisuuteen! Jännitys tulee olemaan suuri loppuun saakka, en osaa arvioida palkintoja oikeastaan ollenkaan. Toki toivoisin jokaiselle ainakin nyt sitä kakkospalkintoa, ja uskonkin, että se on aivan mahdollista itse kullekin. Valmistautuminen on ollut mahdollisimman huolellista enkä keksi paljoakaan muuta, mitä olisin voinut vielä tehdä. Ei siis auta kuin odottaa ja jännittää!"

15. tammikuuta 2012
"Kauniin ilman kunniaksi kävin tänään Jaskan kanssa maastolenkillä lähimetsässä. Herra käyttäytyi hienosti, energiaa oli tosin vaikka muille jakaa! Retken kruunasi mahtava hankilaukka, jonka jälkeen niin hevonen kuin ratsastajakin puuskuttivat oikein kunnolla."

01. joulukuuta 2011
"Jaska oli tänään loistotuulella! Käytin tilaisuutta hyväkseni ja treenasin oikein kunnolla. Harjoittelimme vaihtoja, avoja, sulkuja ja kaikkea mitä mieleen tuli. Ori hoiti osansa tyylillä ja taidolla. Ratsastuskerrasta jäi varmasti hyvä mieli kummallekin osapuolelle! Energiaa kuitenkin tuntui vielä jäävän, sillä heti tarhaan päästyään Jaska vetäisi kunnon spurtin aitauksen päästä päähän ja haastoi kavereita mukaan leikkiin."

04. marraskuuta 2011
"Sateinen sää söi tänään puhtia kaikilta. Jaskakin tuntui olevan melko huonolla tuulella, joten tyydyin hoitamaan liikutuksen maastoretken varjolla. Teimme pitkän, reippaan lenkin lähimaastoon pääosin vain laiskotellen. Välillä otin kuitenkin pieniä pätkiä pohkeenväistöä tai avotaivutusta mielenkiinnon säilyttämiseksi."

28. lokakuuta 2011
"Sää oli tänään hieman sateinen, joten hevoset olivat ulkona hieman tavallista vähemmän aikaa. Osa suhtautui pieneen eroon tyynesti, osa jopa helpottuneesti, mutta muutama oli silti sitä mieltä, että sisälle en muuten ole vielä tulossa. Etenkin nuorten orien keskuudessa tämä suhtautuminen oli varsin yleistä. Tammat käyttäytyivät tahdikkaammin. Jaska oli yksi niistä, jotka eivät asialle korviaan oikein lotkauttaneet."

20. lokakuuta 2011
"Kengittäjä kävi tänään iskemässä raudat jalkaan muutamalle hevoselle. Kaikki käyttäytyivät huomattavan nätisti, yhtään vaaratilannetta ei sattunut ja kengittäjäkin kehui hyvätapaisia hevosia. Uusien kenkien kanssa kelpasikin sitten tepastella! Annoin hevosten olla tänään hieman pidempään ulkona, ja ne purkivat tarmoaan hauskan näköisesti. Illemmalla sisään tuli lauma uupuneita ja nälkäisiä eläimiä."

04. lokakuuta 2011
Tänään kävimme Jaskan kanssa ajelulla. Orihan on toki opetettu ajolle kuten kaikki meillä varsasra asti asuneet hevoset, ja sillä on myös kilpailtu valjakkoajossa, mutta paljoa ei silti tule sen kanssa ajeltua. Kävimme pyöräyttämässä pienen maastolenkin hiekkatiellä ennen pimeän tuloa. Jaska käyttäytyi varsin hienosti kärryjen edessä, eikä ongelmia matkan aikana ilmaantunut. Reissu oli varsin mukavaa vaihtelua normaaliin päivärytmiimme, ja orikin tuntui pitävän puuhasta.

03. lokakuuta 2011
Jaskan kolmas varsa on tällä hetkellä myynnissä. Varsan emä on hieno tamma Kasarmin Vihma. Omasta mielestäni varsan suvussa ei ole kummemmin valittamista, mutta yhtään tarjousta ei ole silti vielä tullut. Itselleni en tätä tahdo jättää hienoudestaan huolimatta, joten varsan tulevaisuus hieman mietityttää - jospa se kuitenkin saisi arvoisensa kodin pikapuoliin. Tämä jälkeläinen on todennäköisesti viimeinen Jaskasta jokuseen kuukauteen.

12. syyskuuta 2011
Olen viime aikoina harkinnut astutusta Jaskasta itselleni. Orin suku on yksi suosikeistani tällä hetkellä, ja yhdistettynä yhtä ihanaan tammaan varsasta voisi tulla aika namu... Itse asiassa, jos orin ensimmäinen varsa ei olisi mennyt kaupaksi, olisin varmasti pitänyt sen itselläni. Mietin kuitenkin vielä jonkin verran tammaehdokkaita. Mahdollisuuksia ovat ainakin nyt Tuiske, joka on aiemmankin varsan emä, Kasarmin Vihma sekä Heinämäen Nummilume. Saa nähdä, mihin päädyn ja mitä varsasta tulee!

9. syyskuuta 2011
Jaskan kilpaura alkaa olla jo melko lailla loppupuolella. Tällä hetkellä herra on sijoittunut kouluratsastuksessa 52 kertaa voittaen kahdeksasti sekä valjakkoajossa neljästi. Tavoitteemme, 60 sijoittumista, on siis enää neljän tuloksen päässä. Olemme muuten saaneet napattua orista hieman paremman rakennekuvankin, joten myös näyttelyissä kiertäminen aloitellaan nyt aktiivisemmin. Varsapuolella on vielä hieman hiljaista, ensimmäinen mimi-Jaska syntyi kolmas päivä syyskuuta tammasta Vaapukan Taikatuiske. Varsasta tuli ori, se sai nimen Milkan Jekku&Kipinä ja viettää nyt rauhallisia kasvun päiviä ennen vieroitusta ja muuttoa uuden omistajansa luokse. Vauveli näyttää aivan isältään ja on kyllä aivan yhtä kiltti!

25. elokuuta 2011
Jaska on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla jalostukseen. Tammaehdokkaita ei ole vielä tullut, mutta eihän tässä ole kiire minnekään - sen verran hienosukuinen ori Jaska kuitenkin on, että eiköhän sille ala jossain välissä vientiä löytyä! Jossakin välissä orista jää tosin varsa tai pari kotiinkin, mutta sen aika on luultavasti vasta hieman myöhemmin. Tällä hetkellä keskitymme Jaskan kanssa kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa kilpailemiseen - näyttelyt ovat jääneet heikon menestyksen takia hieman vähemmälle. Milkan Jelena, eli Jaskan emä, on juuri saavuttanut kantakirjakelpoisuuden, ja olen ajatellut ilmoittaa sen seuraavaan tilaisuuteen jos vain ehdin mukaan. Siinä samalla sitten selviääkin, tullaanko Jaskaa koskaan kantakirjaamaan, sillä en usko sen koskaan BIS-sijoille pääsevän.

13. elokuuta 2011
Onnistuin etsimään kaikki Jaskan sukutaulun kadonneet hevoset - nyt kaikkien linkkien pitäisi olla toiminnassa! VRL:n hevosrekisteri on kyllä harvinaisen hyvä juttu. Jaksan kanssa olemme treenailleet ja kilpailleet normaalisti, hieman on ollut jälkimmäisessä taukoa, mutta nyt olisi tarkoitus taas valloittaa valkoisia aitoja. Sijoitusten lisääntyessä myös jälkeläisnäyttöjen kerääminen alkaisi olla ajankohtaista, joten esitelkäähän nyt niitä pitkäsukuisia tammojanne! Olen mietiskellyt myös Jaskan ensimmäisen varsan jättämistä itselleni, mutta katsellaan nyt.

21. kesäkuuta 2011
Kävimme Jaskan ja Ilkan kanssa kokeilemassa valjakkoajotaitoamme ensimmäisissä kärrykilpailuissamme! Luokka oli noviisi yhdistetty pareille ja suorituksemme päättyi sijaan 15. Ei se nyt niin huonosti mennyt, molemmat herrat tekivät oikein hienosti - taisi suurin vika olla jännittävässä ohjastajassa itsessään... En ole paljoakaan valjakkoa ajanut, ja molemmat orit ovat sentään varsin nuoria tapauksia. Yritys oli kova joka tahon puolesta, ja muutamaa päivää myöhemminhän sijoituimme samanlaisessa luokassa kolmanneksi!

Valmennukset

14. marraskuuta 2011 kouluvalmennus, valm. Jaana K.
Tullessanne kentälle Jaska näytti siltä, että liikkui kuin täi tervassa. Ori pitäisi saada liikkumaan kunnolla, ennen kuin yhtään mitään voitaisiin aloittaa, nimittäin tänään olisi vuorossa laukannostoja peruutuksesta. Jo alkukäyntien aikana sait ratsastaa oria reippaasti eteenpäin ja pienellä raipan muistutuksella Jaska alkoi liikkua hieman reippaammin. Käskin ratsastaa kulmat mahdollisimman syvälle ja pitää Jaskan vauhdin yllä. Välillä ori yritti oikoa kulmissa ja hidastaa vauhtia, mutta hienosti pidit herran liikkeessä. Ravissa Jaska liikkui huomattavasti reippaammin, mitä olisi kuvitellut käynnin perusteella. Ravissa teidän tuli taas ratsastaa kulmat mahdollisimman syvälle. Molemmilla pitkillä sivuilla piti myös tehdä voltit ja päädyissä pääty-ympyrät. Jaska suoriutui hienosti tehtävistä, eikä vauhtikaan enää näyttänyt yhtään huonolta. Ravilämmittelyt tuli hoidettua ja seuraavana päästiinkin laukkaamaan. Laukassa taas samat, kuin ravissa. Ori liikkui vieläkin todella reippaasti ja välillä saitkin pidätellä Jaskaa, ettei se ihan päättömänä juoksisi. Pikkuhiljaa yritti Jaska alkaa luistamaan taas helpommalla, mutta jälleen kerran pieni muistutus raipalla auttoi. Lämittelyt oli hoidettu ja olimme täysin varmoja, että voisimme aloittaa harjoitukset.

Aluksi päätin valmistella Jaskaa siirtymisillä. Ensimmäisenä tehtiin käynti-ravi siirtymisiä, joissa herra pärjäsi todella kivasti. Oikeastaan mitään korjattavaa en keksinyt ainakaan vielä. Ravi-laukka siirtymisissä Jaska vaikutti hieman haluttomalta, mutta reippailla pohkeilla ori kyllä teki sen mitä käskettiin. Kun siirtymiset meni hienosti, oli vuoro aloittaa laukan noston harjoittelu peruutuksesta. Käskin ottaa Jaskan käynnille ja peruuttaa kolme askelta, mistä tuli samantien lähteä eteenpäin laukassa. Ori ei saanut ottaa yhtäkään käynti- tai raviaskelta, vaan laukan tuli nousta suoraan peruutuksesta. Aluksi Jaska oli hämillään ja mietti selvästi, että mikäs idea tässä nyt on? Pian herra kuitenkin ymmärsi jutun jujun ja ei enää malttanutkaan peruuttaa kunnolla. Jokainen askel eteenpäin pidensi peruutusmatkaa kahdella. Peruuttaisitte vaikka hamaan ikuisuuteen asti, mutta ilman laukka-apuja ja laukkan nostoa samantien, ori ei tulisi pääsemään muuta kuin taaksepäin.

Jaska alkoi ilmeisesti luovuttaa, kun huomasi ettei pääse itsekseen päättämään vauhtia ja suuntaa. Pian herra nostikin laukan mitä hienoimmin ja tämä onnistui monta kertaa peräkkäin. Käskin kehua oria ja annoin luvan hidastaa raviin. Ravasitte kymmenisen minuuttia kenttää ympäri, kunnes hidastitte käyntiin ja siinä olisikin sitten loppukäyntien vuoro.

04. lokakuuta 2011 kouluvalmennus kotona
Aloittelimme Jaskan kanssa pitkien alkukäyntien jälkeen reippaassa ravissa. Koetin saada oria hieman pidempään muotoon ja liikkumaan rehellisesti eteenpäin. Jaska oli hieman tahmea, mutta vertyi pikku hiljaa melko mukavaksi. Laukkaverkassa ori sitten jo suorastaan innostui! Koetin olla jäämättä pitämään, sillä tällainen innokkuuden puuska on suorastaan liian arvokas hidastelemalla pilattavaksi. Itse harjoituksemme tänään olivat pohkeenväistöt jokaisessa askellajissa. Suoritin väistöjä yksinkertaisesti pitkällä sivulla uran sisäpuolella linjaa pitkin. Aloitin käynnissä, ja kun homma alkoi sujua, siirryimme raviin. Jaska kuunteli pohjetta kiitettävästi, hieman meinasi takapää luisua edelle, mutta asia oli korjattavissa. Laukassakin väistelimme hieman, ja Jaska suoritti senkin asian erittäin hyvin. Loppuun verryttelimme ravissa venytellen muotoa mahdollisimman pitkäksi.

02. lokakuuta 2011 kouluvalmennus, valm. Jeccu
Kuten Jaskalla kuulemma on tapana, se oli hieman hitaalla päällä ja kulki muutenkin turhan hitaasti. Ratsastajalla oli hyvä istunta ja Niinalla sekä jätillä oli hyvä yhteys koko ratsastuksen ajan. Koko valmennuksen ajan ratsukko meni oikein loistavasti, mutta ori sattui välillä hieman ryöstämään ohjista. Ori kulki muodossa kauniisti lähes koko ratsastuksen ajan, mutta jotain siitä kuitenkin puuttui. Välillä Jaska päättyi pysähtyä joten raippaa sai käyttää, mutta valppaana oleva Niina sai hevosensa liikkumaan eteenpäin kuitenkin aika hyvin. Kun he nostivat laukan pystyi huomata miten ori oli kovastikin innostunut ja lähtikin hieman ryöstelemään. Niinan oli pakko välillä ottaa puolipidätteitä ja pian saatiin Jaskakin hieman rauhoitettua, joten jättiläinen liikkui rennosti ja sulavasti laukan ajan. Välillä vähän kesti saada hevonen messiin, mutta hyvin heillä kuitenkin sujui. Avotaivutuksetkin menivät ihan hyvin, vaikka ori ei aina jaksanut keskittyä, mutta kunhan Niina sai hevoseen hyvän yhteyden, niin hyvin meni! Välillä piti vähän Niinaa muistuttaa, että suuren kokonsa takia piti alkaa ohjailla hieman etuaikaan ja pitää katse kokoajan rutkasti edessä, jotta Jaskakin ehtisi kääntyä. Reitit olivat oikein hyvät. Olin tyytyväinen kaksikkoon!

12. syyskuuta 2011 kouluvalmennus kotona
Jaska tuntui olevan tänään hyvällä tuulella, joten ajattelin koettaa vaihteeksi hieman vaikeampaa asiaa: puolipiruettia. Aloittelin harjoitukset verryttelyn jälkeen useilla käynti-laukka-käynti-siirtymisillä. Kun siirtymiset alkoivat sujua, aloin työstämään laukanvaihtoja käynnin kautta. Aluksi otin väliin useamman käyntiaskeleen, mutta Jaskan alkaessa koota itsensä paremmin vähensin askelmäärää. Seuraavaksi koetimme koota laukkaa muutaman askeleen ajaksi jatkaen liikkeestä jälleen harjoituslaukkaan. Jaska otti takapäätään hyvin alleen ja pysyi suorana, ongelmia ei ilmennyt. Itse piruettiharjoitukset aloitimme parilla askeleella tötterön ympäri. Pikku hiljaa pienensimme tietä, kunnes saimme aikaan lähes kilpailumallisen puolipiruetin. Jätin kaaret tarkoituksella varsin laajoiksi: emme ollet paljoa harjoitelleet näin vaativia liikkeitä. Jaska toimitti asiansa hyvin ja älysi nopeasti, mistä oikein oli kyse. Tunnin lopuksi kävimme vielä heittämässä pitkän, rennon loppuverkan maastossa.

09. syyskuuta 2011 kouluvalmennus kotona
Tämä herranen on tupannut olemaan ratsastaessa hieman matala ja lyhyt viime aikoina. Tänään otinkin tavoitteekseni saada Jaskan liikkumaan ylös ja eteen ja kunnolla - muusta viis. Jo alkukäyntien aikana laitoin pohkeet ja raipan viuhumaan tarvittaessa, ja raviverkassa ajatus olikin jo hyvin matkassa mukana myös hevosella. Jaska esitti hienoa, lennokasta askelta pysyen tahdissa hienosti. Laukka oli alkuun hieman maata pitkin, mutta parani nopeasti. Koetin saada orin liikkumaan myös hieman pidempänä ja ylempänä kuin tavallisesti, koska sillä on paha tapa keriä itsensä liian syvälle alas, jolloin liikkumisestakin tulee hankalampaa. Pään saaminen ylös tuotti hieman vaikeuksia, mutta lopulta Jaska suostui nousemaan kolostaan ja alkoi liikkua vielä hieman paremmin. Ero oli varmasti silminnähtävä; siltä se ainakin satulaan tuntui! Teetin orilla vielä muutamia pikku tehtäviä, kuten lyhyitä väistösarjoja ja taivutuksia. Tunnin päätteeksi sekä hevonen ja ratsastaja kylpivät hiessä: tehokasta treeniä molemmille.© Malsamo 2008-2013 ellei toisin mainita
tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasun ideasta kiitos Daivive